Més de 150 professionals participaran a unes noves jornades sobre prevenció de riscos laborals a Reus

Tindran lloc a l'Hospital de Sant Joan aquest divendres 7 d'octubre i estaran dedicades als riscos per exposició a fàrmarcs perillosos

19 mayo 2017 17:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Més de 150 professionals de Catalunya, Andorra, Navarra, l’Aragó i les Illes Balears participaran aquest divendres, dia 7 d‘octubre, a les XXII Jornades de Prevenció de Riscos Laborals en l’Àmbit Sanitari, que tindran lloc a l’auditori de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. En aquesta ocasió s’ha escollit com a tema monogràfic els riscos als treballadors sanitaris per la manipulació i aplicació de fàrmacs perillosos.

Les XXII Jornades tenen per objectiu donar a conèixer quins són aquests fàrmacs perillosos així com els seus possibles efectes per la salut i debatre sobre l’eficàcia d’unes bones condicions de treball i equips de treball per tal de minimitzar aquest risc entre els treballadors sanitaris. Els ponents d’aquestes Jornades ens explicaran com funcionen els sistemes tancats per la preparació de fàrmacs i quin es el seu grau d’eficàcia; les condicions estructurals de la zona de preparació de fàrmacs perillosos, els equips per a la perfusió endovenosa de fàrmacs perillosos, les millors condicions per aplicar fàrmacs perillosos per via no endovenosa, el futur de les nanopartícules a l’assistència sanitària, els equips de protecció individual pels treballadors exposats, la gestió dels residus de fàrmacs perillosos, com actuar davant d’un accident en el que hi ha implicat un fàrmac perillós i els criteris per a una vigilància adequada de la salut d’aquests treballadors.

Des de ja fa temps que coneixem estudis prou validats que alerten sobre el risc d’exposició dels professionals sanitaris a fàrmacs citostàtics (els utilitzats en la teràpia del càncer), no ja tan sols en els processos de preparació i administració d’aquets fàrmacs sinó també per la manipulació dels vials, la recollida i gestió dels residus generats per aquests fàrmacs o la gestió de vessaments o fuges accidentals. Estudis recents, com les publicacions de l’agència americana NIOSH al 2014 (http://www.cdc.gov/niosh/topics/hazdrug/), han alertat sobre possibles efectes a la salut dels treballadors que manipulen medicaments més enllà dels que tenen la concepció de fàrmac citostàtic, per exemple, alguns medicaments antivirals, alguns agents hormonals i fàrmacs biotecnològics.

Els estudis publicats han demostrat que l'exposició laboral a fàrmacs perillosos pot causar efectes aguts i crònics com ara erupcions a la pell, efectes respiratoris, efectes adversos sobre la reproducció (incloent la infertilitat, avortaments espontanis i malformacions congènites), i, possiblement, leucèmia i altres càncers. El risc per a la salut depèn de la quantitat d'exposició que un treballador té a aquests fàrmacs perillosos, l’ús adequat dels equips de protecció individual i l’existència de procediments normalitzats de treball. Els treballadors de la salut que preparen o administren medicaments perillosos o que treballen en àrees on aquests medicaments s'utilitzen, poden estar exposats a aquests agents nocius en el lloc de treball. Dins dels treballadors exposats es poden incloure el personal d'infermeria i de farmàcia, metges, personal de quiròfan, treballadors dels serveis de neteja, els treballadors dels laboratoris d'investigació, els treballadors en contacte amb animals d’experimentació i treballadors administratius de determinades àrees.

En aquestes jornades diversos experts explicaran com protegir-se d’aquests efectes mitjançant l’ús de barreres físiques (cabines de preparació de citostàtics, sistemes de pressió negativa,etc..), equips i sistemes tancats de manipulació dels fàrmacs i/o equips de protecció individual.

 

Comentarios
Multimedia Diari