Més de set dècades de devoció als carrers de Reus

Història. La Confraria del Nostre Pare Jesús del Calvari arriba als 75 anys de la seva fundació 

12 abril 2019 08:18 | Actualizado a 23 abril 2019 21:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Confraria del Nostre Pare Jesús del Calvari de Reus arriba als 75 anys de la seva fundació. Tot repassant els seus orígens, la Confraria va néixer amb l’objectiu de revifar la Setmana Santa de la ciutat. Així doncs, els seus membres van encarregar de construir l’any 1943 un pas que representés la imatge de Jesús portant la Creu. En aquesta línia, cal esmentar la figura de l’escultor Modest Gené, qui va ser l’escollit per dur a terme la talla. De la seva habilitat, en va sorgir la imatge del Nostre Pare Jesús del Calvari. També va comptar amb la col·laboració d’en Pere Calderó, de Reus, i en Florencio Veciana, barceloní.

En 1944 van poder estrenar el pas a la desfilada de la Processó del Sant Enterrament. L’any següent, Gené va incorporar un altre pas: l’escultura de Simó de Cirena (Cirineu), la qual va acabar de completar-se (1949) amb la talla d’un centurió romà, també elaborada per Gené. Ja arribats a l’any 1951, també es va proposar la creació i la integració d’un altre pas a la Confraria: el de la Verge del Calvari, obra de l’escultor Joan Salvador Voltas. Amb el pas dels anys, els membres de la Confraria s’han anat esforçant, tot tenint cura de tots i cadascun dels passos. Les diverses imatges han millorat al llarg del temps. N’és un exemple el canvi del pas del Natzarè (1994) o el de la Verge (1998). En aquest cas, els passos de fusta es van substituir per uns de metall noble realitzats al Taller de Orfebrería Andaluza Manuel de los Ríos de Sevilla. 

Una exposició

Aquestes i altres particularitats es poden repassar i observar a la mostra que hi ha ubicada al Centre Cultural Castell del Cambrer de la plaça del Castell, la qual es podrà visitar fins a aquest diumenge. A l’exposició, s’hi poden trobar des d’objectes clau en les processons, com ara vestits i cuirasses, com també, en uns plafons, una cronologia detallada dels moments històrics més importants per a la Congregació, com ara la instauració de la Processó del Silenci l’any 1946, amb sortida a l’Església de Sant Francesc. De fet, s’hi plasma una reflexió il·lustrada de l’abans i el després dels passos. 

Per inaugurar l’exposició, el 5 d’abril, s’hi va dur a terme un acte protocol·lari amb l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, qui va elogiar la fita de la Confraria i, a més, va sorprendre els assistents amb una altra distinció: «Ja teniu el Guardó de la Ciutat, el premi més important que podem lliurar a Reus (2014). Per això, la seva presidenta, Helena Martra, serà l’encarregada d’encendre la Tronada de Sant Pere del matí», va anunciar el batlle. 

Tot seguit, s’hi va dur a terme una conferència a càrrec de Francesc Xavier Sirolla i Obré, la qual juntament amb la mateixa exposició, es va emmarcar en el seguit d’actes de l’aniversari de la fundació de la Confraria del Nostre Pare Jesús del Calvari. 

Comentarios
Multimedia Diari