Mestres: 'Com a nutricionista t'has de saber posar a la pell de tothom'

Cristina Sánchez (Reus, 1985) és nutricionista i a l´octubre del 2015 va obrir la seva pròpia consulta, a uns baixos de la Riera de Miró. Després de l´experiència adquirida, diu que la majoria de la gent s´ha d´assessorar tenint en compte moltes variables.

19 mayo 2017 16:50 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

- Per què va decidir endinsar-se en el món de la nutrició i l’assessorament?

- Va ser una mica per casualitat. Sempre havia estat interessada en el món de la salut i sentia curiositat per aquesta branca. Vaig començar amb un cicle formatiu relacionat amb la biologia i les ciències de la salut. De mica en mica, em vaig adonar que m’havia picat la curiositat i em vaig atrevir amb la diplomatura. Puc dir que és totalment vocacional, estic al 100% i gairebé és una forma de vida, ja que t’impliques molt per millorar els hàbits dels pacients.

- Com ha anat la primera experiència d’haver començat en solitari?

- N’estic molt satisfeta. Com a nutricionista has de saber posar-te a la pell de tothom, i aprendre a animar quan cal, o fins i tot renyar quan toca. Crec que per poder assessorar has de saber com és la vida de cadascú. Cada dieta és un món, perquè s’adapta a una persona en concret. Hi ha molta gent que ve per motius estètics, però d’altres als quals un possible excés de pes o una mala alimentació els pot afectar a la salut.

- Hi ha components externs que afecten molt la forma de menjar d’una persona, oi?

- Exacte. La gent té problemes i els acaba traslladant als hàbits alimentaris. N’hi ha que han patit assetjament a l’escola, i això ho han arrossegat durant anys. Això pot esdevenir un condicionant important. Sempre has d’entendre la situació del pacient, perquè ens podem trobar amb un esportista que ha de tenir molt en compte el seu pes per competir, una persona que pateix d’obesitat o una embarassada. Tot ha de ser el màxim de personalitzat possible.

- Quina diria que és la causa més freqüent per haver de demanar aquest tipus de serveis?

- Majoritàriament i en el meu cas, m’arriben molts casos de gent que vol reduir el seu pes per raons de salut. Gairebé el 90% de les persones que arriben a la consulta tenen obesitat. Les causes d’aquesta, a més, vénen molt lligades a temes laborals. És a dir, perquè la gent no té temps per poder preparar els àpats més elaborats i ho arregla de forma ràpida amb menjar preparat i gens saludable, com ara congelats. És habitual la ingesta de croquetes, pizzes i altres productes greixosos.

- La gent està conscienciada?

- Aquesta és la gran pregunta. En molts casos, a la societat manca una correcta educació saludable. Si no hi ha algú que et faci veure que els teus hàbits són incorrectes, ho continuaràs fent. A més, molta gent creu que du una bona dieta, quan en realitat no està ben informada. Una pràctica incorrecta que es du a terme amb regularitat és la de la ingesta de sucs i productes amb molts sucres, en comptes d’un bon got d’aigua o un làctic, que també és necessari. Això seria un consell per a molts pares, ja que a causa de l’accelerada vida laboral, enllesteixen abans el berenar amb productes envasats. També destaca l’augment dels vegans.

- A la vegada, també hi ha més gent que es cuida molt?

- Sí, i molts també et demanen consell sobre algun producte estrella per poder perdre pes. Si es poden evitar els fàrmacs, millor. No obstant això, la gent cada vegada compra més aliments ecològics i sense tants additius. Al principi, aquesta mentalitat ‘fitness’ sembla una moda, però molts acaben conscienciant-se. I si ho combines amb esport, és molt més satisfactori per al cos.

- Quins consells donaria una vegada passades les festes?

- Ens hauríem de centrar en el procés de les festes. En comptes d’anar alerta després, hauríem de racionar una mica els àpats i no ingerir massa dolços. El temps de sobretaula s’allarga i els retrobaments familiars fomenten estar més a casa sense moure’s. Proposo combinar-ho amb alguna cosa d’exercici. S’ha de dir, però, que també has de gaudir dels àpats que pots fer en dies festius. Simplement, cal menjar amb moderació tot reduint quantitats, afegint productes frescos i amb coccions no gaire greixoses.

Comentarios
Multimedia Diari