Mig miler de carruatges i cavalls desfilen en el popular Tres Tombs de Reus

Arribades de diversos pobles de Catalunya, les cavalleries van lluir per la ciutat, i els infants van poder passejar a sobre d'un ruc català

19 mayo 2017 23:23 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tradicionals i populars. Així són els Tres Tombs de Reus que ahir al matí, en la seva 29a edició, van reunir a mig miler de carruatges i cavalls pels carrers del centre de la ciutat. Milers de reusencs van sortir al carrer per veure desfilar els animals en una jornada primaveral que transcorregué amb normalitat.

«Ja sumem més de tres anys en què el nivell de participació en els Tres Tombs de Reus és molt elevat», explicà Enric Espasa, president de l’Associació Amics del Cavall de les Comarques de Tarragona, que destacà la convocatòria de la capital del Baix Camp com «la més important que se celebra a la província». Enguany, la trobada comptà amb diverses novetats respecte de les edicions anteriors.

El so dels cascavells dels cavalls i carruatges va compartir protagonisme amb la música de tres bandes, entre elles la de l’Asociación de Cornetas y Tambores Rosa de Reus i la Banda La Verònica.

A més de la cavalleria, també van ser el centre d’atenció de la desfilada una desena de rucs catalans. Una cinquantena de nens van poder pujar a sobre dels animals i passejar pels carrers de Reus. «La iniciativa ha estat un èxit per ser el primer cop que l’organitzem», explicà Espasa. Els infants van gaudir dels Tres Tombs des d’una altra perspectiva.

De Constantí, Alcover, Els Pallaresos, Bot,... De molts municipis de Catalunya van desfilar cavalls i carruatges. Els carros transportaren des de garrofes fins a patates passant per ceps o palla. Al seu pas pel centre de la ciutat el públic elogià els animals. «Mai havia vist un cavall tan noble», afirmà un espectador.

Entre els més carregats hi havia el carro Arrieros, una reproducció d’un carro de traginers que transportà peces de ceràmica cedides per totes les cantereries de Miravet; i entre els més grans el carro Mas de l’Anna d’Alcover. Mentre que un dels que més va cridar l’atenció del públic va ser un carruatge fúnebre.

Després de la una del migdia tingué lloc la benedicció a la plaça de la Puríssima Sang que congregà a nombrosos propietaris que beneïren els seus animals de companyia, mentre feia goig veure les cavalleries amb els carruatges i els genets a sobre els cavalls. Una imatge que esdevé el millor testimoni d’una tradició que es manté viva en els seus valors i costums.

Actes paral·lels

Mentre el públic esperava el pas de la cavalcada, a la plaça Prim la Colla Gegantera Esmarris de Creixell, la Colla Gegantera Institut Pere Mata de Reus i la Colla de Geganters els Fènix de Reus animaren la celebració, que comptà amb la presentació en societat del gegant El Primet, el nou membre d’aquesta última colla en homenatge al General Prim.

Paral·lelament a la plaça de la Puríssima Sang va haver-hi una representació del Bravium Teatre. Un grup d’actors va fer més amena l’espera al públic. Fins i tot van tenir temps per fer-se un selfie, però a l’antiga. Amb una antena de televisió i un telèfon fix van immortalitzar la seva participació en la cavalcada.

Trenta anys el 2016

Tot i que encara és massa recent la desfilada d’aquest any, el 2016 els Tres Tombs de Reus celebraran la trentena edició, una xifra prou important perquè l’Associació Amics del Cavall de les Comarques de Tarragona es plantegi organitzar un esdeveniment especial i a ser possible amb més presència de cavalleries.

«Tenim clar que l’any que ve haurem d’organitzar alguna cosa diferent però encara tenim tot l’any per definir-ho», explicà Enric Espasa, qui recordà la celebració de Trobada de la Federació Catalana dels Tres Tombs a la ciutat coincidint amb els 25 anys de la represa de la cavalcada a Reus.

«Va ser una cita multitudinària i aquest és el referent que tenim per commemorar els 30 anys l’any que ve», afirmà el president de l’Associació Amics del Cavall de les Comarques de Tarragona.

 

Comentarios
Multimedia Diari