Molt més que classes de teatre

El Centre de Lectura: portes endins. L’Escola de Teatre ha estat l’espai de creixement d’actors consagrats com Aida Folch, Ester Cort o Pau Ferran

14 marzo 2020 10:10 | Actualizado a 17 marzo 2020 18:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Curiosament, les ganes d’estudiar teatre de manera seriosa i de dedicar-m’hi professionalment, les vaig sentir per primer cop a la sala d’actes del Centre de Lectura. L’any 1986, Maria Aurèlia Capmany hi va fer una conferència sobre la figura de Salvador Espriu seguida d’una lectura de poemes; era un homenatge al poeta, que ens havia deixat feia poc. Jo hi participava i recordo que el periodista Josep Baiges també. Anàvem tots dos a l’Institut Gaudí de Reus. En acabar, se’m va acostar la Maria Aurèlia i em va dir si m’havia plantejat mai estudiar teatre, i que creia que tenia alguna cosa especial i una veu interessant i ideal per recitar Espriu. Les seves paraules em van sorprendre tant com em van afalagar i m’ho vaig guardar. Aleshores era molt jove i no va ser fins anys després que vaig seguir el seu suggeriment.

Vaig començar a col·laborar amb l’Escola de Teatre del Centre de Lectura el 1994, fa més de 25 anys, quan encara estudiava a l’Institut del Teatre de Barcelona. Actualment en soc la directora i professora d’Interpretació.

L’Escola de Teatre ha evolucionat molt des dels seus inicis, però sempre ha mantingut el mateix criteri: intentar donar continuïtat i qualitat d’ensenyament artístic en el nostre territori. Per a mi és molt important no haver de desplaçar-se a Barcelona per poder estudiar amb rigor i qualitat el que t’agrada.

Al llarg d’aquests anys, de la nostra Escola han sortit actors i actrius que actualment són professionals de les Arts Escèniques o que encara estan vinculats amb el teatre, tant a la nostra ciutat com a fora. Em sabria greu deixar-me algú i només en cito uns quants noms: Aida Folch, Ester Cort, Alba Aluja, Bàrbara Roig, Pau Ferran, Abril Garcia, entre d’altres, a més de molts membres de les companyies locals de teatre –La Gata Borda, el TEBAC– i molts treballadors d’espectacles a Port Aventura o Animacions i Infantils.

Fa uns quants cursos, l’Escola es va dividir en tres grups d’alumnes: l’Escola de nens, l’Escola de joves i el Grau Elemental, que oferim a partir dels 18 anys –equivalent a l’Escola d’adults. Aquests grups de treball sempre són reduïts, per tal de poder aprofundir i personalitzar al màxim les sessions.

Tenim un Pla d’Estudis estructurat i progressiu, uns espais preparats i equipats i classes impartides per un equip de professors qualificats i amb titulació.

El Grau Elemental de Teatre té tres anys de formació actoral. A més de classes d’Interpretació, els alumnes reben formació corporal: Expressió Corporal i Dansa, i formació vocal: Tècnica Vocal i Cant. Paral·lelament, aquests estudis es complementen amb Tallers Monogràfics Intensius, realitzats per professors convidats especialistes en matèries relacionades amb l’Art Dramàtic, que no són pròpiament interpretació: Lluita escènica, Maquillatge i Caracterització, Vestuari, Preparació de Càsting, Interpretació davant la càmera, Clown, Producció i Gestió Teatral, etc. Noms com Clara Segura, Roberto Oliván, Pep Armengol, Rosa Cadafalch, Llorenç González... es compten entre la llarga llista de professors convidats.

A les classes d’Interpretació es fan sessions d’Entrenament Actoral, Tècnica d’Improvisació, Tècnica d’Interpretació, Construcció del Personatge, Anàlisi i Interpretació d’Escenes i Taller d’Interpretació –al Teatre Bartrina. Els nostres alumnes també gaudeixen de descomptes per anar al Teatre.

L’Escola està reconeguda per l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya i és membre de l’Associació Catalana d’Escoles de Teatre (ACET), una associació d’ensenyament teatral que actualment configuren disset escoles dedicades a formar futurs actors professionals i que té com a objectius: ser un punt de trobada de la comunitat educativa teatral catalana; ser referents del sector i, en conseqüència, interlocutors directes amb les principals institucions en l’àmbit del teatre, la pedagogia i la cultura; posar en valor el teatre com a eina educativa i artística; proveir de recursos les escoles associades i els seus alumnes; representar, gestionar i defensar els interessos professionals, empresarials, econòmics i laborals de les escoles de teatre de Catalunya; i garantir la bona praxi professional del sector.

L’aspecte fonamental que justifica l’existència de l’ACET neix de la necessitat de garantir una bona qualitat en la formació d’actors. Les escoles que en som membres considerem que la preparació donada en els nostres centres procura els millors nivells de qualitat. Cada escola, però, té el seu propi programa d’estudis i funcionament i manté una independència total per configurar els seus cursos.

Com a projecte de futur tenim prevista l’ampliació dels espais i la possibilitat d’oferir el Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques per a l’Actuació Teatral. Cal, però, establir els contactes necessaris amb l’Administració per tal de comptar amb la col·laboració necessària per impulsar aquests estudis que prestigien el teatre, la cultura i la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari