Montbrió tindrà cercavila lila on participaran gegantes

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, el municipi acollirà aquesta festa, juntament amb una pintada violeta d’un banc

25 febrero 2020 10:41 | Actualizado a 25 febrero 2020 10:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, se celebrarà a Montbrió del Camp d’una forma singular i d’allò més participativa. I és que des de la regidoria de Patrimoni, a través de l’Arxiu Municipal, s’ha volgut treballar en una iniciativa diferent envers altres anys. El resultat? Una cercavila lila, que passarà pels carrers del centre del poble, i on participaran diferents elements festius femenins de les colles geganteres de la vila, dels nans i dels Diables de la localitat. També s’han sumat a la iniciativa l’ajuntament de la vila, la Biblioteca Municipal i el Punt d’Informació Jove. 

Així doncs, formaran part de la cercavila la Geganta Pinxa (Colla del Carrer d’Avall), la Princesa Cristiana, la més antiga del municipi (Colla del carrer de la Closa), la Geganta Montserrat (Colla de Sant Antoni), la Mandinga (Colla de les Colònies), la Bruixa (Colla de Diables) i la Dona (colla de nans del carrer del Rec). La part musical anirà a càrrec de les Gralleres de la Vila, que acompanyaran l’agrupació festiva amb melodies creades, especialment, per a l’ocasió. 

A l’acte es llegiran públicament textos feministes que conviden a la reflexió

L’acte commemoratiu tindrà una naturalesa lúdica alhora que reividicativa. Per aquesta raó, la trobada inclourà la lectura pública de diversos textos de vessant feminista, concebuts amb l’objectiu d’estimular la reflexió. Aquests seran  llegits per dones de l’Associació de Dones (a les 12 hores, aproximadament), a més de dos homes rapsodes de la vila, diverses dones joves i un nen i una nena. «Volem que tots els perfils tinguin cabuda i que, sobretot hi siguin presents les dones joves», explica l’arxivera i una de les participants a la iniciativa, Carme Puyol. La cita també tindrà un vessant institucional, ja que les regidores de la Casa de la Vila llegiran el Manifest Institucional 2020. La cercavila lila conclourà al passeig Nicolau, punt on es pintarà de violeta un banc (13 hores). Aquesta acció anirà a càrrec de l’associació Els Merlets. 

Samarreta commemorativa

Sota el lema ‘Som dones de la terra!’, s’han dissenyat samarretes dedicades a la jornada. Tothom que així ho vulgui, podran lluir a la seva samarreta una fotografia antiga, procedent de l’Arxiu Municipal, de l’autor Fèlix Matas del Fons digital de Josep Mª Matas. «Es tracta d’una imatge molt especial, on una dona de mitjana edat du un cistell d’albergínies. S’hi pot veure una verticalitat molt elegant de l’esquena de la pagesa. L’autor –de Barcelona–, va immortalitzar un moment quotidià clau. Potser, si hagués estat vilatà no hagués parat a pensar a congelar el moment», descriu. 
La instantània és també valuosa, diu, perquè «no hi ha pas un  gran ventall de documents que reflecteixin el pes de la dona en l’economia domèstica», rebla. Els interessats/des poden dur una samarreta cap a la vila per poder serigrafiar-se-la. També es plantegen fer un punt de llibre com a recordatori de l’acte.

Comentarios
Multimedia Diari