Montserrat Caballé començà al Teatre Fortuny de Reus

El gran esdeveniment fou el 28 de febrer de 1964, amb l’òpera de Puccini ‘Madama Butterfly’, on feia parella amb Bernabé Martí en el paper de Pinkerton

28 octubre 2018 18:32 | Actualizado a 30 octubre 2018 13:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El conegut empresari del Teatre Fortuny de Reus Pepe Vila Cardona, conjuntament amb l’emissora Ràdio Reus AEJ11, organitzaren el febrer de 1950 el Concurs  Radiofònic titulat En Busca de Estrellas, en el qual participaren aficionats amb aptituds per interpretar davant del públic peces d’òpera, líriques i melodies modernes.

El Concurs constà de vuit eliminatòries, els divendres de cada setmana, a partir del 10 de febrer d’aquell any, i finalitzà el 28 d’abril, on es revelà com a guanyadora en l’apartat operístic l’alumna d’últim curs del Conservatori del Liceu, la barcelonina Montserrat Caballé Folch, la qual esdevindria una gran cantant d’òpera i actuaria repetidament al Teatre Fortuny, invitada per l’Associació de Concerts de Reus.

El divendres 17 de juny de 1955, l’Òpera de Cambra de Barcelona, dirigida pel mestre Napoleone Annovazzi, va presentar-la cantant La Serva Padrona, de Pergolesi, essent una de les seves primeres actuacions com a soprano d’òpera. El 24 d’octubre de 1962, ja en el camí de la fama, reaparegué com a solista amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona, dirigida per l’afamat Anatomi Pistoulari.

El gran esdeveniment al Teatre Fortuny fou el 28 de febrer de 1964, amb l’òpera de Puccini, Madama Butterfly, on feia parella amb Bernabé Martí en el paper de Pinkerton, just el mateix dia que formalitzaven el seu nuviatge. Al duo final del primer acte, tan típic del repertori operístic, li afegiren més afectivitat els nous promesos que, en un agut apassionat, varen ensopegar amb un cable elèctric fent trontollar l’alt projector, el qual hauria caigut damunt la parella de cantants si no haguéssim estat els de la Junta darrere l’escenari, quan instintivament sostinguérem la baluerna fins a la caiguda del teló de boca. Amb motiu d’aquesta tercera actuació, la Junta de l’Associació de Concerts conferí a Montserrat Caballé la primera medalla d’or.

Transcorreguts els deu anys d’aquella actuació, un matí d’agost de 1972, acompanyat del membre de Junta Santiago Buqueras Balañà, anàrem a la finca de Montserrat Caballé de les Lloses, a prop de Ripoll. La cantant ens va rebre molt cordialment i en exposar-li, en nom de la Junta de l’Associació de Concerts, el desig que anés a Reus a recollir la primera medalla d’or que se li va concedir el febrer de 1964, acceptà la invitació: «Aniré a recollir el guardó d’or i oferiré un recital d’una manera totalment desinteressada».

El capvespre del 14 de novembre de 1972, al Teatre Fortuny de Reus, es va lliurar l’esmentada medalla amb la participació del crític musical Xavier Montsalvatge i, seguidament, l’anunciat recital de Montserrat Caballé. La platea estava esplèndida de flors; tot guarnit, fins i tot l’escenari i les llotges del primer i segon pis; també el fons i bambolines, obsequi a l’artista del conegut florista Joaquim Parisi Marca, aleshores soci número 1 de la reusenca Associació de Concerts.

Comentarios
Multimedia Diari