Notes amb gust de Syrah

Reus. El pianista Lluís Capdevila estrena al Teatre Bartrina el seu darrer àlbum ‘Ètim’, creat a la Cooperativa Falset-Marçà

24 enero 2020 06:52 | Actualizado a 24 enero 2020 06:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Entre bótes i ampolles de vi a la Cooperativa Agrícola Falset-Marçà, el pianista i compositor Lluís Capdevila (Falset, 1981) ha trobat la font d’inspiració per al seu últim disc. El resultat es pot escoltar a Ètim, un àlbum de piano que conté música original sorgida d’aquest retrobament de l’artista amb les seves arrels prioratines. 

El diumenge, 26 de gener a les 19 hores, el músic visitarà el Teatre Bartrina de Reus per presentar aquest nou projecte musical que té com a rerefons d’inspiració la criança d’un vi monovarietal Syrah. El resultat són composicions inspirades en el món enològic a l’interior de la Catedral del Vi de Falset i que Lluís Capdevila interpretarà amb tota l’ànima, així com altres temes dels seus treballs Cinemàtic Ràdio i Diàspora. Minuts abans de començar el concert, al vestíbul del teatre, la Cooperativa Agrícola Falset-Marçà oferirà un tast del nou vi. 

«Des de feia temps tenia la idea de crear al davant d’unes bótes de vi en criança i ampolles»

«Des de feia temps tenia la idea de crear envoltat d’unes bótes de vi en criança i ampolles», explica el músic, qui es confessa «creient del món de les vibracions, perquè de la mateixa manera que a mi el piano em dóna vida, m’inspira i també em fa sentir bé, sempre he pensat que la música i les vibracions podrien tenir algun efecte sobre el vi». 

Per arribar al que defineix com «una experiència única i un treball d’introspecció», el compositor va retornar als seus orígens. «M’entusiasmava l’experiència de tornar a la Cooperativa Agrícola Falset-Marçà, perquè quan era molt petit l’havia visitat, molt abans de tot el boom que actualment hi ha al voltant del món del vi a la comarca del Priorat», recorda el pianista. En el vídeo de presentació del projecte musical, el president de la Cooperativa Agrícola Falset-Marçà, Ricard Rull, explica com el compositor va proposar-los el projecte: «Va venir a proposar-nos si podia tocar dintre del nostre celler, per veure si amb la música els vins milloraven», explica el president i reconeix que «ens va sorprendre una mica aquest projecte, però ens hi vam abocar». 

«Al celler em sentia com a casa, sigui per l’olor de vi o per haver retornat a Falset»    

Lluís Capdevila segueix explicant com van transcorre els set mesos que l’any passat va estar envoltat de 2.000 ampolles de vi: «Anava a tocar el piano de cua en qualsevol moment del dia i em sentia com a casa, sigui per l’olor de vi o per haver retornat a Falset». I és que en els darrers anys el compositor ha desenvolupat la seva carrera professional a Nova York, ciutat on s’han gestat els seus anteriors treballs musicals. 

Ara, del procés de creació d’Ètim, el pianista assegura que «ha estat fluid perquè tot el que he fet ha estat treballar per la música d’aquest àlbum, envoltat d’ampolles de vi». Però aquesta no és l’única peculiaritat del seu darrer àlbum. «Quan feia més de 200 hores que estava assegut davant del piano al celler, amb una afinació estàndard de 440, vaig decidir baixar-la a la freqüència 432 per la seva efectivitat, així com perquè resulta més equilibrada», explica el compositor qui reconeix que «va ser un canvi revelador, tant per mi com pel vi en criança». 

Una singularitat que transmet l’àlbum Ètim. «Les composicions fan referència a aquesta experiència i al món del vi. Per exemple, el primer tema es diu Breeding que significa criança i això em permet, durant un concert, poder explicar al públic d’on ve cada composició», assegura Lluís Capdevila, qui en l’aspecte musical també destaca que Ètim, tot i mantenir intactes la improvisació i la creació del jazz, estèticament sona més obert i universal». We’ll fly again, Bocoi, Mysteries, Everything has an end, Wine River i Roulette són els títols de les últimes composicions del pianista. 

«Sempre tinc la sort de sentir-me més identificat amb l’últim àlbum perquè és on he arribat com a artista» 

En relació amb altres treballs anteriors, Lluís Capdevila assegura que «sempre tinc la sort de sentir-me més identificat amb l’últim àlbum perquè és on he arribat com artista». Així doncs, assegura que «Ètim és un treball del qual estic orgullós perquè ha estat una experiència impactant».

Projecte revelador
Mentre que la música del pianista ha esdevingut inspiradora, del vi que ha envellit en contacte amb l’harmonia i la melodia de Lluís Capdevila n’ha sorgit un vi més intens i equilibrat que del mateix Syrah envellit en un espai en silenci al mateix celler. «La freqüència 432 li ha aportat al vi equilibri, quan al principi tot estava més desordenat», assegura el compositor prioratí.  

EL CONCERT

Lloc: Teatre Bartrina de Reus
Dia i hora: 26 de gener a les 19 hores.
Entrades: 8 € anticipada / 10 € a taquilla.
Repertori: A més de presentar el seu darrer àlbum ‘Ètim’, el concert també inclourà temes dels seus treballs ‘Cinemàtic Ràdio’ i ‘Diàspora’.
Tast: Abans de l’actuació, es podrà degustar una copa del nou vi al vestíbul del teatre. 

El Parc Tecnològic del Vi de Falset –VITEC– n’ha constatat diferències. Enric Nard, responsable del Departament d’Anàlisi Sensorial de VITEC explica, en el vídeo de presentació del projecte, que «vam rebre dues mostres i vam aplicar el que se’n diu una anàlisi triangular amb el nostre panell de tast acreditat i el resultat va ser que les dues mostres eren diferents». «Això fa pensar que la relació entre el vi i la música és tot un món per continuar explorant», assegura el compositor. Per això, l’enòloga de la Cooperativa Agrícola Falset-Marçà, Marta Ferré, amb el suport de VITEC, farà un seguiment de l’evolució del vi per detectar-ne possibles variacions en la criança, tant en l’àmbit sensorial com molecular, derivades del treball del pianista. Per últim, assegura Lluís Capdevila que «el repte del projecte Ètim ha estat aconseguir que quan una persona escolti l’àlbum, la música l’evoqui a l’elegància i l’equilibri del vi». Una vivència que el compositor oferirà en el concert al Teatre Bartrina. 

Comentarios
Multimedia Diari