Nou detinguts i 25 registres en una macrooperació del cas Innova

Entre les detencions destaca la de la primera tinent alcalde de l'Ajuntament de Reus, Teresa Gomis (CiU), ex directius de Sagessa, i empresaris vinculats al sector sanitari

19 mayo 2017 22:58 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Guàrdia Civil protagonitza des d'aquest dimarts al matí una gran operació en diverses localitats de Tarragona i amb epicentre a Reus en relació al cas de corrupció sanitària Innova en el qual es barregen adjudicacions irregulars, sobresous a compte de l'erari públic, contractes il·legals i sobrecostos d'obres injustificats.

Un centenar d'agents de la Guàrdia Civil, sota la coordinació el Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus, duen a terme 25 registres simultanis repartits entre les localitats de Reus, Amposta, Tarragona, Cambrils i Valls, entre altres. Entre les entrades hi ha la del propi Ajuntament de Reus. Allà, la primera tinent del qual d'alcalde, Teresa Gomis (CiU), ha estat arrestada acusada de diversos delictes contra l'administració pública, entre ells malversació, prevaricació i falsedat documental. Gomis ha sortit ja de l'Ajuntament de Reus. Ho ha fet per la porta del darrere, acompanyada per l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i ha estat introduïda en un vehicle policial.

Fins poc abans de les set de la tarda ha estat al seu domicili acompanyada per agents de la Guardia Civil, que estan registrant l'habitatge. Posteriorment ha estat traslladada a la Comandància de la Guardia Civil a Tarragona, on passarà la nit juntament amb els altres vuit detinguts, a l'espera de ser posats a disposició judicial. Un fet que es podria produir entre dimecres i djous. El consistori, a través del regidor Joaquim Enrech que ha exercit de portaveu del Govern municipal, ha assenyalat que "estem al costat de Gomis". Partits com Ara Reus, la CUP (qui va fer les primeres denúncies que van iniciar el cas Innova), o Ciutadans ja han demanat responsabilitats a l'alcalde. També ha defensat la presumpció d'innocència de la tinent d'alcalde el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, i el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, qui s'ha queixat de "l'espectacularitat" de l'operació policial. El PSC, al Parlament, ha descartat exigir dimissions. I el grup socialista a l'Ajuntament de Reus, en un comunicat, ha demanat a Pellicer que convoqui una Junta de Portaveus perquè informi de tots els detalls.

Per la seva banda, CiU de Reus ha decidit suspendre l'acte de presentació del programa electoral per a les eleccions municipals. 

A quarts de vuit del vespre s'han detingut dues persones més. Es tracta de Carles Abelló Pellicer, director económic i financier de Sagessa; i Antonio Foz Bosch, director aprovisionament i logística de Sagessa. Tots dos estan detinguts, per ara, a l'Hospital de Sant Joan de Reus, on se segueixen fent escorcolls. Amb ells, juntament possiblement hi ha un desè detingut, del qual no ha trascendit el nom.

Aquí podràs trobar un recull d'àudios amb les declaracions d'alguns dels protagonistes de la jornada.

 

Altres registres

Aquest matí també s'han registrat dependències de l'Ajuntament de Cambrils. Aquesta entrada dels agents s'ha realitzat a les 9.45 del matí i ha obligat a suspendre el plenari municipal, que s'estava realitzant en aquell moment. El registre l'han realitzat quatre agents de paisà acompanyats de la secretària judicial que han entrat a les oficines previstos de caixes de cartró on posen el material que han d'investigar. Finalment, els agents han sortit amb dues bosses petites de plàstic amb documentació i una carpeta. Posteriorment, el consistori ha emès un comunicat on explica que respecta les diligències judicials i l'alcaldessa Mercè Dalmau ha decidit reprendre la sessió plenària, a la 1 del migdia.

Les entrades s'han estès també a les oficines centrals de l'empresa Sagessa -gestora de la sanitat pública de Reus-; l'Hospital Universitari Sant Joan (on s’hi ha dirigit la comissió judicial formada pel jutge instructor, la secretària judicial i un interventor de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat), l'Hospital d'Amposta i l'Institut Pere Mata, especialitzat en psiquiatria. Segons ha confirmat el tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), els agents també se centren en empreses privades que haurien aconseguit contractes públics com l'empresa Activa Mútua 2008 (a Tarragona) o Ambulàncies Reus. També en altres empreses privades relacionades amb el món de la sanitat a Tarragona i Reus i en els domicilis de les persones implicades. També s’ha requerit documentació en altres empreses privades i a l’Ajuntament de Torre de l’Espanyol.

Fonts coneixedores de la recerca han confirmat també la detenció de diversos directius de Sagessa. Entre ells estan Joan Benet, exdirector general de l'empresa pública i actual màxim responsable de director de Recursos, segons consta en l'organigrama de l'empresa. També s'inclouria entre els arrestats a Lluís Nualart, ex adjunt a la presidència de Sagessa i considerat com el cervell financer de l'ens. Aquí pot consultar tota la llista de detinguts i registres que s'han realitzat fins ara durant aquest dimarts. 

 

 

Sagessa

Sagessa és l'epicentre d'una de les nou peces en què es divideix el 'cas Innova' pel qual ja hi ha més de 50 imputats després de tres anys de recerca. Es tracta d'una empresa pública depenent del conglomerat Innova i responsable d'una vintena d'equipaments sanitaris públics als quals s'investiga per l'adjudicació de desenes de contracte a dit de forma irregular.

Entre la llista d'imputats s'inclou a Josep Prat i Carles Manté, dues dels últims responsables del Servei Català de la Salut (CatSalut), l'ens que gestiona la sanitat pública catalana, als quals s'acusa de malversació i blanqueig de capitals.

Les diligències practicades avui formen part de la peça 4 del conegut com a cas Innova (peça que afecta a l’Hospital de Reus i que està declarada secreta) que s’està instruint en el jutjat nº 3 de Reus i els delictes que s’estan investigant són: falsedat documental, prevaricació, malversació de diners públics, suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals.

 

Comentarios
Multimedia Diari