Noves regles i hàbits per canviar el món a les escoles de Reus

Les Escoles Verdes de Reus han fet un vídeo conjunt dirigit a la ciutadania per demanar un esforç i reduir el consum, els residus i realitzar un millor reciclatge

08 junio 2021 17:07 | Actualizado a 08 junio 2021 17:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Escoles Verdes de Reus han fet un crit a la ciutadania per reduir els residus, potenciar el consum de proximitat i buscar alternatives per ser més sostenibles. Els més petits ho tenen ben assumit i volen que la resta de ciutat també en prenguin consciència. A l’Escola Prat de la Riba, per exemple, el curs passat els alumnes es van adonar de l’aigua que es malgastava amb les aixetes de polsador; i a l’escola Misericòrdia compten amb un servei de reutilització de llibres escolars que comporta, d’una banda, un important estalvi econòmic per a les famílies i, de l’altra, es redueix la quantitat de llibres impresos. 

Més enllà dels projectes que es fan a cada centre, anualment se’n fa un de conjunt a nivell de ciutat i, enguany, s’ha apostat per l’elaboració d’un vídeo per tal de fer arribar a la ciutadania el seu missatge. Cada escola s’ha centrat en una línia diferent que han treballat al llarg del curs i, com a resultat final, han creat un vídeo. 

Entre tots els treballs, se n’ha elaborat un de conjunt sota el lema ‘ Objectiu REUSidu zero’, que es va fer públic ahir mateix a través de les xarxes dels centres participants. Un projecte del qual han pres part nou escoles i instituts de les dotze Escoles Verdes que hi ha a Reus.

«Rentaplats i rentadores sempre ben plens, perquè sinó molts litres malgastem», canta un grup d’alumnes. L’estalvi d’aigua és una de les crides que es fa al vídeo, però se’n fan una desena més: es proposen alternatives sostenibles a la higiene íntima, es demana comprar sostenible i de proximitat, menys consum de carn, mobilitat també sostenible o fer neteja digital. També es reclama reduir els residus, el consum energètic, l’ús de plàstics d’un sol ús, reciclar correctament els residus, aturar el consumisme i apostar per la moda ecològica (slow fashion).

«A l’escola fem varies accions, com l’ús de la carmanyola pels esmorzars, per evitar els papers, i ampolles d’aigua reutilitzables», expliquen la Claudia i el Hamza, alumnes de 5è de Primària de l’escola Misericòrdia de Reus. Són un dels centres participants al projecte global d’Escoles Verdes d’aquets curs a nivell de ciutat i, en aquest cas, els alumnes de 5è i 6è han sigut els encarregats d’elaborar el vídeo del col·legi, en el qual s’exposen totes les accions i esforços que realitzen per reduir els residus.

Un altre exemple és l’Escola Prat de la Riba. En aquest cas, cada cicle ha treballat una temàtica diferent. Els alumnes d’Educació Infantil s’han centrat en la recollida selectiva; Cicle Inicial, en la compra de proximitat; Cicle Mitjà, en la reducció dels residus invisibles i la mobilitat; i Cicle Superior, en l’estalvi energètic. 

Tal com explica el director de l’Escola Prat de la Riba, David Roco, les temàtiques s’han treballat a classe de forma integrada en el dia a dia dels alumnes i, de fet, els nens i nenes tenen clar el que han après: «Val més comprar de proximitat, i si una cosa ja la tenim, no cal comprar-ne de més», expliquen la Natàlia i l’Estel, dues alumnes.

De cada una d’aquestes línies de treball se n’ha elaborat un vídeo que s’ha difós entre les famílies i els quals han servit per a la creació del vídeo conjunt de tots els centres. 

Comentarios
Multimedia Diari