Passió gegantera

Una cercavila de gegants vinguts de països com Holanda, Bèlgica o Nicaragua van recórrer ahir els carrers de Reus davant les cares embadalides dels més petits. L’altra gran sorpresa va ser quan La Vitxeta va lluir el seu nou vestit

15 octubre 2017 17:40 | Actualizado a 15 octubre 2017 17:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Reus es va convertir ahir en l’epicentre mundial dels gegants. Al voltant de les 11 h, la plaça de la Llibertat lluïa com poques vegades amb la presència de figures vingudes de tots els indrets. Però entre ells destacava una en particular, el gegant de Maastricht (Holanda). Una imponent imatge d’un guerrer germànic de sis metres d’alçada que deixava els Indis reusencs empetitits. Construït el 1998, portava una gran llança i dues butxaques amb el duc de Bravant i el príncep de Lieja al seu interior. Però el que més cridava l’atenció és que es desplaçava amb rodes i sense ningú a l’interior. Un dels seus portadors explicava que tarden aproximadament una hora per muntar-lo.

Però més enllà del colós holandès, també hi havia gegants procedents de Bèlgica, de València (Xàtiva), de Menorca (Maó) o de Navarra (Tudela). Un altre dels que destacava per la seva vistositat era el de León (Nicaragua). Una gegantona vestida amb colors ben llampants que, a més a més, anava acompanyada d’un capgròs i de música.

Encara que la presència de tantes novetats deixava embadalits els més petits, aquests no podien amagar la seva estima pels gegants locals fins al punt que eren els més fotografiats. I és que totes les parelles de gegants de la Colla Gegantera de Reus, i la Mulassa, van actuar ahir de veritables amfitrions en la jornada més vistosa i festiva d’ençà que va començar aquest primer Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva de Reus.

Després de tots aquests preludis encara quedaven els plats forts de la jornada. El primer d’ells va ser la cercavila pels carrers del centre de la ciutat per acabar amb una ballada conjunta a la plaça Mercadal plena de famílies i d’apassionats al món geganter. Allí, precisament, és on es va donar a conèixer en societat un dels secrets més ben guardats a la ciutat en els darrers mesos: el nou vestit de La Vitxeta.

Obra d’en Josep Maria Casas de la botiga El Barato de Reus, d’acord amb la Colla Gegantera i la regidoria de Cultura, l’emblemàtica geganta de la ciutat va sortir de l’interior de l’Ajuntament amb una indumentària blava i blanca i lluint diferents elements, com un vano i una polsera, dels mateixos colors. Tot seguit, i acompanyat d’El Vitxet, les dues figures han fet el primer ball des del centre de la plaça davant l’alegria dels assistents. El canvi radical de La Vitxeta, que ofereix una imatge més moderna i atrevida, serà la que lluirà en els pròxims anys.

D’altra banda, destacar que la Trobada Internacional de Gegants viurà avui la seva darrera jornada amb un nou cercavila pels carrers del centre a partir de les 11 h. Aquest esdeveniment se celebra en el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana i ha estat organitzat per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, la Colla Gegantera de Reus i l’Ajuntament de Reus.

Comentarios
Multimedia Diari