Passió pels focs artificials a Reus

El negoci familiar de Cori Domènech, Coets Jormicoy, que obre a principis del mes de juny a prop del Pavelló Olímpic s'ha convertit en un dels més populars del sector

19 mayo 2017 16:47 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«El meu pare va néixer en plena revetlla de Sant Joan. Segons ell, per aquesta raó li havien agradat tant els coets. Arran que ens va deixar, dues de les tres filles hem volgut seguir amb el mateix tarannà del pare i pel que fa als coets sempre vetllem per la seguretat», explica Cori Domènech, una de les filles del conegut venedor de petards d’entre els barris Fortuny i Juroca, Jordi Domènech.

La botiga de petards compta amb molts anys d’història, la qual va començar el 1994 i té una gran varietat de productes amb prop de més de 200 referències. Tenen cebetes, bengales especials per a pastissos, traques per a celebracions, trons, volcans, voladors, bateries... De tot i més, vaja. I a uns preus per a totes les butxaques. A més, també s’ofereix l’al·licient, arribat l’estiu, d’obtenir butlletes de loteria nacional per al juliol.

Val a dir que és un comerç que ven un producte estacional i obre a partir del juny, «tots els dies del mes», remarca la botiguera. Explica, a més, que el pare va crear un disparador de fusta artesà útil per a tots tipus de coets voladors. «Si fallen, no petaran als dits. La nostra premissa principal és que els coets estiguin sota control», especifica Cori i destaca que el públic familiar que tenen és força assidu, un factor que «feia molt feliç el nostre pare, ja que significava que es feia una bona feina. Si els clients eren habituals i tornaven era bon senyal». De fet, la botiga està adaptada a la normativa europea. Al negoci familiar tenen un altre punt molt clar: els nens petits han d’anar acompanyats d’un adult, «si no, no en venem de petards, i si tenen dotze anys, els venem productes de la seva edat». I és que en aquest tema no es pot arriscar.

Els productes de més èxit

Entre el públic jove, Domènech subratlla que els productes que tenen més èxit en temporada alta són els trons, els petards, els ‘carpinteros’ i les ‘estrellitas’. «Són potser els que fan més soroll», riu Domènech. El públic més familiar i madur –els de més de 40 anys– i el més infantil, «demanen molt els que fan colors».

A l’establiment també hi ha bateries que poden aixecar-se de 10 a 30 metres i que poden anar de 10 a 200 euros. «Tenim també un públic enamorat de la pirotècnica més robusta, de tots el que són aquelles grans palmeres i els focs artificials d’espectacle», esmenta la venedora de petards.

Més cultura del foc

En l’àmbit personal, Domènech recorda que «tota la família al complet hem viscut envoltats de petards i focs artificials. Vam dedicar una traca valenciana en record al nostre pare, per exemple. Les celebracions estan molt ben coronades amb aquest tipus de complements». La botiguera creu que aquest art no només hauria de ser estacional. «Penso que la cultura del foc artificial hauria d’estendre’s més, no hauria d’haver-hi tantes limitacions», tot recordant que a molts llocs el Cap d’Any se celebra amb focs artificials.

 

Comentarios
Multimedia Diari