Passió per l’art i la dansa

L’artista Marta Lafuente inaugura l’exposició ‘Micromundos’ a l’Anquin’s

16 septiembre 2017 17:13 | Actualizado a 16 septiembre 2017 17:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una visió enfocada en el moviment i en la fluïdesa de la dansa amb tocs nostàlgics de la vida quotidiana. Aquesta és la tònica que caracteritza part de l’obra de l’artista Marta Lafuente, qui va obrir ahir la nova temporada artística de la Galeria d’art Anquin’s amb la seva exposició ‘Micromundos’

La mostra, que estarà oberta fins al 18 d’octubre, es va inaugurar ahir al vespre amb un seguit d’activitats multidisciplinàries. Va ser el cas de la presentació del vídeo d’animació La Boite, de Lafuente, el qual amb més de 290 dibuixos va plasmar diferents moviments de la dansa clàssica més romàntica i contemporània. Aquesta peça va ser presentada al Festival de Videodansa de Palma a la Fundació Miró i vol ser un petit homenatge al món de la dansa tot combinant diferents formes d’art com la pintura, el dibuix i l’animació.

«Sóc professora d’art i em centro sobretot en l’escenificació del moviment. El fet d’haver realitzat aquesta composició m’ha donat l’oportunitat de copsar traços harmònics i elegants que es poden trobar a la dansa», va explicar l’artista en el marc de la seva inauguració. Una altra part de l’escenificació va incloure la seva sèrie ‘Mascotas’, en la qual va apostar per reflectir el món imaginatiu dels infants, acompanyats dels seus animals de companyia.

Per fer-ho, acostuma a fixar-se en records propis de la seva activitat diària. «Potser hi ha un punt nostàlgic en aquesta part de l’exposició. La part figurativa i humana és una gran font d’inspiració per a mi. Ara és el que més m’interessa i és el tema que mou les meves obres», va detallar Lafuente. Els seus treballs mostren una tècnica mixta emprada a partir de l’ús del carbonet, el grafit, el pastel i l’oli.

L’expressivitat

Pel que fa al suport, aquest és poc habitual, com és el cartró, que normalment encola a una taula. Aquest tret aporta a l’obra de Lafuente molta expressivitat. La vetllada de la inauguració va comptar també amb l’escola de dansa Núria Díez, que va oferir una actuació inspirada en l’obra de l’artista amb les ballarines Anna Boqué, Lídia Fortuny i Laia Guinovart. 

Segons va acotar la mateixa Núria Díez, la peça va constituir-se en tres parts, les quals van estar representades per cadascuna de les ballarines. D’una banda, es va representar el vessant més clàssic i romàntic, juntament amb un altre més neoclàssic i un darrer contemporani.
«Vam treballar amb unes ballarines de més de vint anys amb un repertori consolidat i amb molts recursos per poder preparar-se ràpidament», va valorar la mateixa Núria Díez. De fet, les dansaires van estar acompanyades de la violinista Núria Vallverdú, amb qui van col·laborar fa dos anys pel bicentenari del Col·legi Maria Rosa Molas. Van escenificar al Teatre Bartrina i Fortuny una obra d’art. «Va ser una experiència plàstica, musical i de ball», va acotar Díez.

Aquesta és la primera col·laboració de Díez amb Marta Lafuente, a la qual van conèixer ahir mateix. «Nosaltres no la coneixíem, però vam empatitzar molt amb la seva obra, que parlava de l’essència de la dansa i creiem que és molt sincera a l’hora de tractar les coreografies pròpies del ballet», va concloure Díez.

Sobre l’experiència, des de l’escola de dansa, van apuntar que «és positiu barrejar diferents disciplines artístiques, ja que en l’actualitat podem ser més efectius a l’hora de visibilitzar una obra si és més lluïda».

Quant a l’experiència de Lafuente, el seu currículum està nodrit de múltiples exposicions individuals i col·lectives a arreu de l’Estat espanyol i l’estranger. Les seves aparicions en solitari més recents han estat a Berga, Connecticut (EUA), Berlín, Barcelona, Saragossa i Cadaqués, entre d’altres.

Al vessant col·lectiu ha participat en el Kecskemét Animation Film Festival (KAFF), Edinburg Short Film Festival, a la selecció oficial del Festival Internacional d’Animació de Lleida (Animac), al Festival Mecal, Festival de Videodanza de Palma i Arts Santa Mònica.

Distincions

En el camp de les distincions, la jove artista ha estat seleccionada al Festival Internacional d’Animació Animac, de Lleida, al Pro Mecal Festival de Barcelona i a l’Arts Santa Mònica, en el marc del Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona. També ha aconseguit diversos primers premis, com ara el de pintura del Primer Certamen Vil·la de Sant Jorge de Castelló.

Comentarios
Multimedia Diari