Más de Reus

Patricia Arias: 'Les experiències marquen i fan evolucionar els valors'

Entrevista amb la pedagoga i 'coach' reusenca

Cristina Valls

Whatsapp
Arias amb unes cartes que fa servir a les sessions de ´coaching´. Foto: alba mariné

Arias amb unes cartes que fa servir a les sessions de ´coaching´. Foto: alba mariné

La reusenca explica que els termes emocionals i d’equilibri sentimental estan de moda, ‘el que hem de trobar és temps per pensar en nosaltres’.

- Cada família té uns valors diferents a una altra o l’essència és la mateixa?

- Fins i tot ho podríem reduir a persones. Cadascú té uns valors diferents segons el que va vivint. Les nostres experiències ens marquen, això fa que els nostres valors evolucionin. Per això, aquests no seran fixos durant tota la nostra vida.

- A banda de l’entorn familiar, n’hi ha altres en què poden canviar-ho tot i ens pot confondre. És bo o dolent?

- Ni una cosa ni l’altra. Es parla molt de valors i antivalors, però en si mateixos no tenen aquestes categories. El que es pot qualificar de dolent o bo són les accions que se’n deriven. El que ens ha d’importar és que els valor que tinguem estiguin en línia amb la nostra forma de vida i de pensar. S’ha de ser congruent amb un mateix.

- No contradir-se, oi?

- El valor no deixa de ser una paraula amb un significat associat. Si per a mi un dels meus valors fonamentals és la família i no la cuido, és un valor que es ressentirà amb el temps. No lliga, doncs, el que dic amb el que realment faig. S’ha d’arribar a tenir un equilibri.

- La família, a més, és el bressol dels valors...

- És el primer entorn on els coneixem. Després ve l’escola i l’entorn social que podem conèixer fora. Creixem i ens desenvolupem. Els valors amb els quals t’acabaràs quedant, seran una barreja del que tu consideraràs més raonable.

- La setmana passada va dur a terme un taller sobre valors. Com va anar?

- L’objectiu era fer pensar la gent de fins a quin punt consideren importants els valors. És una paraula que ara s’utilitza molt i habitualment no sabem definir. Per exemple, quan ens sentim inquiets o amb cert malestar amb alguna determinada acció, segurament és perquè estàs fent quelcom no afí als teus valors. Llavors, es produeix certa confusió entre ‘ho faig o no ho faig?’.

- Com surt la gent després d’una d’aquestes sessions?

-El que representen aquest tipus de sessions és molta descoberta, és a dir, quan seiem a parlar dels nostres valors, ens adonem de què és important per a un mateix. A partir d’aquí, et pots posar d’acord amb altres membres de la família o la teva parella, perquè els altres han de comprendre què és veritablement important per a tu.

- La comunicació millora?

- Exacte. Un cop l’altra persona sap quins són els teus valors més prioritaris, adoptarà unes altres accions que faran que la comunicació sigui molt més profitosa.

- Es genera confiança, doncs.

- Sí. De fet, diem que és el pilar dels valors: la confiança en el que fas i amb el teu entorn. Un valor no és més correcte que un altre, sinó que cadascú el viu diferent.

- Els valors semblen estar de moda...

- Està de moda el terme. No sé fins a quin punt les persones troben aquest espai per pensar què és el que veritablement els importa.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También