Peces de museu, protagonistes durant un mes a Reus

Divulgació. Els Museus de Reus i el CIMIR seleccionen un objecte singular cada mes per tal de destacar les seves peculiaritats

26 agosto 2021 07:42 | Actualizado a 26 agosto 2021 07:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un braser de metall, llànties d’oli de diferents èpoques, la maqueta del monument a la Dona Treballadora, una càmera Paillard-Bolex i el ros del general Prim. Aquests són alguns dels objectes que han estat exposats al vestíbul del Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus, en el marc de les exposicions temporals ‘Objecte destacat’. La iniciativa es du a terme des del 2019 i donen l’oportunitat a diferents peces de museu d’esdevenir protagonistes durant un mes.

La tria es consensua a reunions periòdiques que manté el personal tècnic dels Museus de Reus i del Centre de la Imatge Mas Iglesias. L’agrupació d’experts escullen diferentes peces que poden pertànyer a diferents especialitats, com ara l’art, l’etnografia, la fotografia o la història local. Com fa constat el museòleg i arqueòleg Jaume Massó, aquesta selecció també es pot relacionar amb l’època de l’any. Per exemple, pels volts del Carnaval, es va escollir com a objecte destacat la carota del Carnestoltes de l’any 1985. 

«Potser, també, que hi hagi un aniversari i, llavors, podem recordar un fet amb algun objecte», fa saber. És un exemple l’esmentat ros de gala del general Prim, element que va ser escollit amb motiu del 150è aniversari del seu assassinat. Aquest capell, de fet, té història. 

Segons la informació que van fer constar quan aquest va ser exposat al museu del raval de Santa Anna, el ros –anomenat d’aquesta manera perquè l’introductor en l’uniforme militar espanyol va ser el general Antoni Ros de Olano– va ser donat l’any 1897, juntament amb altres pertinences de Prim, a la Junta de Museus de Barcelona per part de l’enginyer i folklorista Cels Gomis i Mestre.   El 1933, aquesta junta va cedir el ros i els altres objectes a la ciutat de Reus. En aquell moment, el ros es conservava en bon estat, però en ser traslladat el fons del Museu Municipal cap a la casa familiar Borràs-Gay, a l’avinguda Prat de la Riba, –la qual va patir el bombardeig de l’aviació feixista el gener de 1938– va esdevenir un dels objectes malmesos. 

Jocs de taula i dies assenyalats

En temps de la celebració de l’arribada dels Reis, per la iniciativa ‘Objecte destacat’ va exposar l’adquisició d’un joc de taula antic de l’oca, el qual va ser donat el juliol de 2020 per un veí reusenc, Francesc Torrell Garreta. El joc va incorporar-se a la col·lecció de joguines del museu i va aprofitar-se també, a l’hora de ser mostrat, per explicar els orígens del joc, localitzats a Grècia, i la seva evolució i expansió. En els seus inicis no es tractava d’un joc d’oci que es pot practicar en grup, sinó que es feia anar per esbrinar el futur.

Amb motiu del Dia de la Dona, també es va triar com a destacada la maqueta del monument dedicat a la Dona Treballadora, obra de Ramon Ferran (2003) i fet en guix. Tal com es va difondre en el seu moment, la figura mostra una dona amb el cap mirant al cel i el seu braç esquerre alçat. A l’altre braç porta un rusc d’abelles, el qual simbolitza, segons el seu creador, «el treball constant de la dona»; el qual també es pot associar «al de l’abella, fa que es vagi construint la societat de manera anònima». 

El monument, que es pot veure a la plaça que du el mateix nom, està elaborat a partir del bronze i la base és de pedra, on hi ha esculpides, a més, frases de Maria Mercè Marsal.  

Un telescopi d’aigua, també anomenat batiscopi

L’objecte destacat d’aquest mes ha estat el telescopi d’aigua, també conegut com a batiscopi, del fotògraf Josep Massó. Aquesta tria s’emmarca en les categories de fotografia i estiu. L’artefacte, cilíndric i metàl·lic, era útil anys enrere, per observar les plantes, els animals i l’hàbitat marí. L’exposició d’aquest element al museu va fer-se servir, a més,  per ampliar informació quant a l’observació de la natura. Gràcies a una placa de vidre es podia fer el visionat sense fer patir l’ull, ja que quedava aïllat. El batiscopi també s’emprava com a eina didàctica i per fer fotografies subaquàtiques a poca profunditat.  

Comentarios
Multimedia Diari