Pellicer aconsegueix el suport de C's, PP i Ara Reus en el primer ple

CUP i PSC marquen una clara oposició, mentre que ERC dóna llum verda al govern només en determinades qüestions

19 mayo 2017 22:27 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El primer plenari de l'Ajuntament de Reus ha servit per aprovar, entre altres, la constitució dels grups polítics i les diverses comissions, les retribucions dels regidors i els càrrecs de confiança, o les dotacions econòmiques als grups municipals. Uns punts que s'han pogut tirar endavant, principalment, gràcies al suport de C's, PP i Ara Reus. ERC tan sols ha votat a favor d'algun dels punts de la sessió i s'ha abstingut a la resta, mentre que CUP i PSC han dibuixat una clara línia d'oposició a la manera de fer de l'equip de govern. Al final del ple l'alcalde, Carles Pellicer, ha destacat que s'hagin reduït els càrrecs de confiança i que l'estalvi en retribucions superi els 600.000 euros anuals.

Malgrat el govern en minoria de CiU al consistori reusenc tots els punts de l'ordre del dia del plenari d'aquest dimarts s'han pogut aprovar. Un dels aspectes més controvertits, les retribucions dels regidors de l'Ajuntament, ha prosperat gràcies als vots favorables de C's, PP i Ara Reus. ERC s'hi ha abstingut i CUP i PSC hi ha votat en contra. Així, l'alcalde, Carles Pellicer, cobrarà 75.000 euros bruts anuals, dos dels regidors del govern -Montserrat Vilella i Hipòlit Montseny- 74.500, dos més -Marc Arza, Montserrat Caelles i Dolors Sardà- 68.500, i Joaquim Enrech, que té una dedicació parcial del 90%, 65.000. També s'han fixat les quantitats que percebran els regidors per assistències. Pellicer ha remarcat, al final de la sessió, que amb aquestes retribucions s'estalvien 411.133,96 euros respecte el darrer govern del passat mandat.

El debat sobre aquesta qüestió ha anat molt lligat al de la plantilla de personal eventual. En aquest punt, en el qual han votat a favor CiU, PP i Ara Reus, des del govern s'ha explicat que es redueixen tres càrrecs de confiança del govern i es passa d'onze a vuit. D'aquesta manera, dependran de CiU quatre delegats de serveis, dos assessors d'àrea, un cap de gabinet, un cap de comunicació corporativa -els dos últims amb una reducció d'un 15% en el sou, a petició del grup de C's- i un assessor de grup. La resta de grups municipals disposaran d'un assessor cadascun, el qual, segons han acordat, passarà de cobrar 24.000 euros a 27.000.

Els grups que s'han mostrat favorables han celebrat que s'hagi aconseguit un estalvi en les retribucions i que s'hagin reduït els càrrecs de confiança a l'Ajuntament, i han insistit que no hi ha cap acord de governabilitat amb CiU. Des del PSC, el seu portaveu ,Francesc Vallès, ha criticat que el govern vulgui "suplir la manca de regidors amb càrrecs de confiança". Per la seva banda, David Vidal, portaveu de la CUP, ha apostat per fer més força tots els grups, i ha lamentat "negociacions bilaterals".

 En el plenari d'aquest dimarts també s'ha discutit la periodicitat de les sessions, i tot i que s'ha aprovat que es realitzin una vegada al mes, el primer divendres no festiu al matí, ERC i CUP han proposat que se celebrin a la tarda, per acostar-los a la ciutadania. Així mateix, s'ha aprovat el nomenament de Josep Solé com a gerent de Serveis Generals, que manté el mateix càrrec que tenia fins ara -i cobrarà poc més de 86.000 euros anuals-, i l'establiment de tres gerents-coordinadors -de Serveis Territorials i de Serveis Econòmics, que es designaran mitjançant selecció interna entre el personal funcionari de l'Ajuntament, i de Serveis a la Persona, que es portarà a terme a través de concurs-. L'alcalde, Carles Pellicer, també ha destacat la creació d'una nova comissió, de transparència, "que no existeix enlloc", ha dit. Finalment, s'ha donat llum verda a les dotacions econòmiques als grups polítics municipals, que percebran un component fix de 10.500 euros i un component variable de 4.800 euros més anuals per cada regidor de què disposin.

Comentarios
Multimedia Diari