Per Nadal, tots amb regal

Josep Maria Vallès Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia

19 mayo 2017 17:01 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

C. V.

La galeria d’art Anquin’s va presentar ahir la nova col·lecció de caixes de vi del Priorat Clos Galena, les quals estan pintades per deu artistes catalans i du per nom ‘Art, vi i territori’. La setmana passada ja es va presentar al Museum of the City of New York. Aquesta col·lecció pretén ser una carta de presentació pel territori del sud de Catalunya amb essència cultural mediterrània.–

Cap infant es quedarà sense joguina, però als adults tampoc els mancarà un obsequi. Aquesta és la filosofia amb la qual es vol celebrar la tradicional activitat de fer cagar el Tió enguany al teatre-auditori de la Sala Santa Llúcia. «Dediquem l’acte a tots els dansaires, però també als seus familiars. No és restringit. Pretenem obrir-nos a tota la ciutadania. Enguany, a més, es compta amb l’Esbart de Santa Llúcia, la coral L’Harmonia Reusenca, i a tall de novetat hi haurà la poetessa Montserrat Farrés», detalla el president de l’entitat, Josep Maria Vallès. Val a dir que la reusenca és, a més, membre d’una de les agrupacions teatrals de la mateixa entitat i la seva intervenció suposa «un altre tarannà comparat amb les danses que munten els dansaires, que ja són una bogeria de diversió. La tradició ja marca que els nois han d’anar de noia i a l’inrevés. Per tant, ja va bé una activitat més distesa».

La premissa principal és obrir-se i fer-se més visibles a la ciutadania. «Fa dos anys que ho intentem, i també amb altres entitats, volem agermanar com més gent millor», continua.

L’acte es fa avui, a partir de les 19 hores, i promet tenir un ventall de sorpreses, segons explica Vallès. I és que anuncia que existeix la possibilitat que es faci teatre de temàtiques variades. Es vol fer una picada d’ullet a la temporada i als 25 anys de l’Esbart. Segons el president de la històrica entitat, es preveu que la trobada aplegui prop de 200 persones, amb una sala tota plena.


Tradició adaptada
La tradicional festa del Tió se celebra des que l’Esbart es va crear i des de sempre s’ha intentat sumar gent. «Abans era difícil perquè hi havia tres grups. Després els problemes econòmics de la casa també va afectar-nos a tots i, ara farà tres anys que la gent ve a recuperar aquell caliu que teníem. Hem passat moments dolents», reconeix Vallès.

Fins i tot, la gent que ve de fora també es pot animar portant un regal. Li assignen un número i es fa el repartiment de regals. A banda del Tió, també es promet fer amic invisible per tal de «garantir regals per a tothom». Pel que fa al públic adult, també se’ls reserva una bona peça de pernil. «Ho farem a la mitja part. Ningú quedarà indiferent», explica amb un somriure Vallès tot mostrant el pernil preparat. De fet, en èpoques de bonança econòmica ja es repartien altres obsequis que entregaven els mateixos comerços de la ciutat. S’ha anat perdent, però tot regal es valora moltíssim i «l’ambient familiar que aconsegueixes aquí és el que fa falta a gairebé tots els actes, cada vegada més freds». Ja ho tenen tot organitzat i el Tió, que fa quatre anys que els acompanya, ja descansa a l’escenari de la Sala Santa Llúcia.

La canalla, en la seva majoria, desconeix el misteri del Tió i creu molt en ell. «No té preu veure la il·lusió als ulls dels infants», diu Vallès. Des de l’entitat es valora molt la participació i volen aconseguir esdevenir tot un punt de reunió.

Comentarios
Multimedia Diari