'Per a algunes persones, cosir és la millor teràpia'

Mercè Sanromà i Elisenda Martí, de la botiga de costura Fil d´Or de Reus

19 mayo 2017 16:50 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El popular comerç de costura a l’avinguda de Prat de la Riba, Fil d’Or, farà gairebé 20 anys que és a la ciutat. Mercè Sanromà i la seva filla Elisenda Martí n’estan molt orgulloses, ja que a les seves classes de costura són multitudinàries, ‘amb 70 alumnes. La més petita té 6 anys i la gran acaba de fer 90’, diuen. I és que cada dia, més gent s’anima a fer de la costura, tota una afició.


- Amb prop de 20 anys, deuen haver vist tot tipus de modes en el món de la costura, oi?

- Mercè Sanromà: Hem vist de tots colors en aquesta botiga, sí. Anys enrere, rebíem molta gent gran. En canvi, en l’actualitat, pel que fa a costura s’ha anat introduint la noia jove, ja que s’ha posat molt de moda fer les coses de forma, més artesanal i a mà. Vam començar fa molts anys amb unes classes de patchwork i punta de coixí. De fet, la primera tècnica es tracta d’unir retalls de diferents tipus entre si. Vam ser gairebé dels primers a la capital del Baix Camp en ensenyar a fer patchwork. Ja vam inaugurar la botiga fent classes, i en arribar la necessitat de cada vegada més gent jove d’aprendre a cosir, vam fer les classes de costura. Ara, però, hi ha més tendència a la costura creativa. Moltes dones embarassades vénen a fer roba per al nadó també.

- Creen objectes personalitzats i únics...

- M. S.: Exacte. Creen unes bosses pròpies i altres accessoris, com ara fermalls. Per aquest Nadal, han triomfat els pessebres, els calendaris d’advent, pares Noels i corones. Tot cosit amb una multiplicitat de colors, que fan del possible present d’aquests Reis, tot un detall original. A hores d’ara, el que més es ven són cosidores i bosses de labors.

- A més, innovaran any rere any...

- M. S.: Anem contínuament a Barcelona per ampliar el nostre coneixement. No podem deixar de formar-nos, sempre surten tècniques noves i accessoris nous que pots afegir al teu ventall d’oferta. La gent cada any et demana quelcom nou. El més innovador per les festes d’enguany, ha estat una creació que pots acoblar a una manta mateix, on apareix un arbre de Nadal i a sobre una silueta d’una finestra. Com si estiguéssim dins de casa, podem veure l’arbre des de fora. Això, si t’hi dediques a cosir-ho a màquina, en un parell de dies ho tens fet. Però clar, si ho fas cada vegada que vas a classe, pots trigar prop d’un mes.

- Quin tipus de gent ve a les seves classes de costura?

-M. S.: N’hi ha que fa 15 anys que vénen i en saben tant com la professora gairebé. Les que més saben, no triguen gens a acabar qualsevol projecte, a més fan tertúlies a classe, i cosir és gairebé un ritual. També tenim noies més joves, que fins al moment en què no automatitzen la costura han de seguir les pautes de la professora, si no es perden. Tenim unes 70 alumnes i les distribuïm en els diferents dies de la setmana, entre matins i tardes.

-Elisenda Martí: L’alumna més jove té sis anys i la més gran va fer noranta fa poc. Per a algunes persones, cosir és la millor teràpia. Vénen també per evadir-se dels problemes que tenen i hi ha altres que, en pic han après a fer-ho ja marxen i segueixen pel seu compte. A tall de novetat, enguany també fem un abonament, per tal que aquella gent que treballa i no pot venir sempre, pugui apuntar-s’hi. Només s’han d’adreçar a nosaltres venint a la botiga.

- De tot el que ofereixen (coixins, botons, fils...), quina dirien que és la seva especialitat?

-E. M.: El patchwork és el que ens diferencia, sens dubte. Amb el temps, també es van posar de moda els ‘amigurumis’, que es tracta d’una mena de moda japonesa en la qual es teixeixen petits ninots de ganxet o crotxé. Es poden fer des d’animals, fins a personatges diferents i complements per a col·locar a les bosses de mà o, fins i tot, bijuteria. Tenim llibres que expliquen com fer això, i altres temes com ara el punt de creu.

- Hi ha per a totes les edats?

- M. S.: Sí, tenim paquets de costura per a nenes que s’inicien. De nens no en tenim cap, però a les classes de costura sí que hem tingut algun home, que aprèn a fer baixos i cremalleres. A més, hem tingut algun client que fa patchwork. És a dir, que això és per a tothom.

Comentarios
Multimedia Diari