Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Petits aprenents de grans hàbits saludables

La Gimcana de l’alimentació saludable reuneix desenes d’alumnes al Mercat del Carrilet 

Sílvia Fornós

Whatsapp
Una de les proves consistia a posar els aliments a la piràmide de l’alimentació saludable. FOTO: a. gonzález

Una de les proves consistia a posar els aliments a la piràmide de l’alimentació saludable. FOTO: a. gonzález

Escriure el nom de tres verdures de fulla verda, anotar el nom de tres peixos o descobrir quins llegums cuits venen al Mercat del Carrilet són algunes de les qüestions que van resoldre ahir alumnes de sisè de primària, de l’Escola Marià Fortuny i La Salle.

La Gimcana de l’alimentació saludable va servir per posar a prova els hàbits alimentaris dels nens i nenes a través dels productes frescos que es poden trobar als Mercats Municipals.

La Nawal, la Melisa, l’Andrés i el Baidy van espavilar-se per omplir una nevera amb llet, ous, formatge, conserves, iogurt... «Perquè heu col·locat els ous a la nevera?», preguntava una estudiant del Grau de Nutrició Humana i Dietètica de la URV, la qual seguidament reconeixia que l’acció havia estat correcta: «Els ous s’han de posar a la nevera per mantenir una temperatura constant, perquè si els posem a la porta, quan l’obrim i tanquen, contribuïm que envelleixin», puntualitzava.

«La gimcana forma part de l’assignatura de Pràctiques comunitàries, en què els alumnes visiten escoles i instituts de Reus, i aquest any també per primera vegada de Tarragona, per ensenyar als alumnes a adquirir hàbits d’alimentació saludables», explica la Mònica Chica, professora de la URV.

La Gimcana de l’alimentació saludable va servir per posar a prova els hàbits alimentaris dels nens i nenes a través dels productes frescos que es poden trobar als Mercats Municipals

Uns metres més enllà, la Jessica i la Judith, també estudiants de la URV, ‘desmuntaven’ la piràmide dels aliments que un grup d’alumnes havia fet. «Els nens tenen clar que han de beure llet cada dia, però desconeixen que també han de menjar diàriament productes làctics, com iogurt i formatge», explicaven.

Per aquesta raó, durant la gimcana els estudiants treballen amb els alumnes perquè coneguin les bases d’una bona alimentació, però no tots els alumnes estan conscienciats. «No tots saben quins aliments tenen un nivell elevat de sucre, i que és com una droga», explica Adenike.

Redreçar hàbits

Jugar i aprendre, aprendre i jugar. Aquest és l’esperit de la Gimcana de l’alimentació saludable. «Estan molt acostumats a la brioixeria industrial, i els costa molt menjar més fruita», explica Silvia Sentís. Però l’aprofundiment en els coneixements va més enllà. «Hi ha altres companys que a l’escola han explicat com és un esmorzar saludable durant un taller amb els seus avis. La idea, a més d’aprendre la teoria, és que ells també cuinin», assegura la Maria.

L’equip format pel Rafael, la Marwa, la Belén i l’Eloy saben que encara han d’aprendre moltes coses. «A mi la verdura m’agrada molt però la fruita no gaire», explica la Marwa; mentre que el Rafael confessa rient que «a vegades vaig a l’escola sense esmorzar» i, els seus companys, l’Eloi i la Belén, prefereixen esmorzar galetes, magdalenes o cereals.

Jugar i aprendre és l’esperit de l’activitat per conèixer les bases d’una bona alimentació

L’Antoni també és estudiant del Grau de Nutrició Humana i Dietètica. «Seguim defensant que l’esmorzar és l’àpat més important», explica. Els estudiants valoren positivament que, des dels centres educatius, s’incideixi en treure la brioixeria industrial dels esmorzars, i consideren que obligar els nens a menjar determinats aliments pot produir l’efecte contrari.

Argumenten que «si forces un nen és quan realment agafa aversió a un aliment, l’importat és que tingui les ganes d’agafar i menjar qualsevol aliment».

Temas

Comentarios

Lea También