Pilar Ramón, professora de guitarra: 'Ma. Luisa Anido va elevar la guitarra al nivell de concert'

La professora de guitarra va ser alumna de l'argentina, a qui es retrà un homenatge en un festival internacional a l'Hospital de l'Infant a l´estiu

19 mayo 2017 15:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Quin lligam va tenir amb la coneguda guitarrista María Luisa Anido?

- Vaig ser alumna seva des de l’any 1981 fins al 1987. Vaig començar als 17 anys i diria que l’al·licient que la diferenciava era que encomanava la seva passió per la música i movia molta gent. Ella era molt diferent de la resta de professors. El seu concepte de viure, de com prendre’s les coses... Recordo que les seves classes eren molt càlides i tenia una manera directa d’ensenyar. A l’hora de tocar la guitarra, feia vibrar la gent. Sempre et donava exemple amb sons improvisats, com únicament ella sabia fer. La música era el seu fil conductor, en realitat. Com a pedagoga, també va ser una figura molt important. Era diverses dimensions en una sola persona. Va elevar la guitarra al nivell de concert, perquè la va dur a països on era fins i tot exòtica. És el cas del Japó, Filipines o Rússia. Llavors no era tan fàcil viatjar com ara. És tot un mèrit. I ja no dic a Llatinoamèrica. Tot plegat, la va fer molta gran. I malgrat tot, sempre va ser força senzilla, humil i molt elegant.

 

- La seva persona fou tot un exemple per a les dones a la música en aquell temps...

- Ho va ser, sí. Va ser una persona amb molta determinació i sempre va tenir molt clar que volia caminar al costat de la música. Val a dir, que va ser ja de petita una persona privilegiada. I és que provenia d’una família sensible a la melodia. El seu pare n’era un gran amant. Ella va viure a l’Argentina una època d’expansió i va aprofitar realment totes les oportunitats possibles.

 

- Tota una oportunitat, sí.

- De fet, per homenatjar la seva figura es durà a terme la primera edició del Festival Internacional de Guitarra María Luisa Anido 2017 a l’auditori de l’Hospitalet de l’Infant arribat l’estiu, del 26 de juliol al 6 d’agost. Es produiran un seguit de 14 concerts, 5 conferències i 7 masterclass de guitarra. Realment, es necessita descentralitzar el llegat musical de María Luisa Anido i fins ara no s’havia fet res d’igual.

 

- Com va començar a germinar la idea?

- Es tracta d’una iniciativa dels directors artístics Patrícia Mercado i Anders Clemens. Tenien aquest buit de festivals aquí. Ells també són coneixedors que aquí hi ha grans punts d’afició amb la guitarra i d’un gran grup de formació.

 

- Qui objectiu té el festival?

- Fer arribar el llegat d’una gran dona que tothom ha de poder conèixer. A la trobada hi participarà Guillem Pérez-Quer, Àlex Garrobé, Willam Waters, 22 Strings Quartet –agrupació de la qual en sóc fundadora i guitarrista–, Carmen Becerra, el guitarrista de flamenc Diego Molina i el caixa i vocalista Alberto Maezo, Miguel Javaloy, Alfredo Lagos, Sadahiro Otani del Japó, els noruecs Jorgen Skogmo i Anders Clemens, l’alemany Jens Franke, Anabel Montesinos i el cubà Marco Tamayo, entre altres. Per a qui no pugui assistir, podrà anar seguint el festival en directe a través de la pàgina habilitada al compte de Facebook del Festival, on ja es pot tafanejar sobre els últims detalls.

Comentarios
Multimedia Diari