Prades, a punt de tancar la compra del terreny on alçarà el centre astronòmic

Els impulsors de l’observatori educatiu i astroturístic ultimen les gestions per formalitzar el tràmit abans que acabi l’estiu. El proper pas serà buscar finançament

26 agosto 2017 17:50 | Actualizado a 27 agosto 2017 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’idil·li entre Prades i l’astronomia és cada vegada més intens. De fet, la Vila Vermella preveu fer un pas endavant de manera imminent en aquesta direcció, amb la formalització de la compra dels terrenys on preveu ubicar el seu futur centre astronòmic. Un dels grans projectes del municipi, que es vol situar així dins del mapa internacional i convertir-se en un dels punts de referència del sud d’Europa en l’àmbit de l’astronomia.

Al capdavant de tot plegat hi ha l’Aleix Roig, mestre de professió i aficionat a l’astronomia, que s’ha muntat un observatori a casa seva i que treballa colze a colze amb l’Ajuntament per tal que el futur centre astronòmic prengui forma. Ho plantegen com un atractiu turístic més d’aquest poble ubicat a 1.000 metres del nivell del mar, i amb la voluntat de donar-li un valor afegit en l’àmbit educatiu i de la recerca. També ho veuen com una oportunitat per poder col·laborar i estrènyer llaços amb altres equipaments de referència.

Estan en converses amb els propietaris però sembla que tot va per bon camí

La seva previsió és tenir tancada la compra del terreny abans que acabi l’estiu. No és la ubicació que s’havia plantejat inicialment. «Però aquesta és fins i tot millor», apunta Roig. Estan en converses amb els propietaris però sembla que tot va per bon camí.

El projecte ja està dissenyat. Definit. El tenen ben clar. «Una vegada tinguem tancada l’adquisició dels terrenys, el proper pas serà anar a trucar portes i buscar finançament», explica l’alcaldessa, Lídia Bargas, qui afegeix que a dia d’avui ja s’han dut a terme alguns contactes inicials. La idea és que convisqui la vessant pública amb la privada. «És molt ambiciós i estem convençuts que té molt de futur. Hi tenim moltes esperances dipositades de cara a les escoles, i és una eina clau per promocionar el cel que tenim», afegeix Bargas.

A banda d'aportacions econòmiques, buscaran assessorament científic, suport institucional i en l'àmbit de la difusió

En la recerca de contactes i de suports que es vulguin sumar al projecte, no només busquen aportacions econòmiques, sinó també assessorament científic pel disseny de l’edifici, així com suport insitucional i en l’àmbit de difusió.

Mentre, al llarg de l’any, a Prades s’organitzen activitats per apropar el seu cel privilegiat al conjunt de la ciutadania. Unes accions que s’han intensificat especialment en els darrers mesos. I és que Roig –també amant de l’astrofotografia– insisteix que el cel de Prades té una foscor i una qualitat excepcionals que el fan un lloc idoni per potenciar l’astronomia. «Una estabilitat molt alta que ens permet resoldre objectes molt llunyans», conclou.


Interès creixent

Mentre espera l’observatori, Prades acull activitats per apropar a la ciutadania el seu cel. Ha programat observacions, de saturn i de la via làctia. I ha rebut autobusos de grups  de persones que volen conèixer aquest món. «Això també és bo perquè  molts cops sopen aquí, i donen vida al poble», apunta Aleix Roig, també impulsor de nombroses propostes en aquest àmbit, que ha posat en marxa la web www.astroprades.cat. Les Llàgrimes de Sant Llorenç també atreuen molta gent, així com observacions des de llocs com l’Ermita de l’Abellera de Prades o la de les Barrulles de Capafonts.  A més d’observacions, han fet sopars, conferències o exposicions. A l’octubre organitzaran, junt amb l’associació Astrotorroja, unes jornades astronòmiques.

Comentarios
Multimedia Diari