Prades, el primer ‘Poble amb Encant’ de la demarcació

L’Agència Catalana de Turisme ha otorgat al municipi del Baix Camp el segell que reconeix la bellesa especial i l’atractiu del seu patrimoni. És el vuité de tot Catalunya en obtenir-lo

04 julio 2018 18:58 | Actualizado a 11 julio 2018 09:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Prades és un ‘Poble amb Encant’, segons l’Agència Catalana de Turisme. Tot i que la cerimònia oficial es realitzarà a finals d‘any, a la pàgina web de l’ACT ja apareix el nom del municipi del Baix Camp com un dels vuit de tot Catalunya que tenen aquest segell, que reconeix la bellesa especial i l’atractiu del patrimoni. 

Juntament amb Prades, gaudeixen d’aquest distintiu Peratallada, Rupit, Calella de Palafrugell, Montsonís, Mura, Castellar de n’Hug i Taüll. Al mes de maig van visitar el municipi tècnics de l’ACT per valorar si es complien els requisits per formar part del programa. Aquest segell, tal i com s’indica a la web, s’adreça a pobles amb un atractiu o bellesa especial, en el seu conjunt, que captivin i enamorin el visitant i que ve donat precisament per la conjunció d’aspectes i elements arquitectònics, urbanístics, patrimonials, mediambientals i turístics. Finalment doncs, el passat 13 de juny es va aprovar la candidatura de Prades. 

Tenir el segell implica poder participar en accions de promoció de l’ACT com l’Any del Turisme Cultural 2018, visites per part de periodistes i touroperadors, presencia en fires especialitzades, visibilitat en canals de promoció online i publicacions específiques. A Prades destaquen els diferents elements patrimonials que la fan tan singular amb vestigis d’un passat medieval a més del color rogenc de la pedra amb la qual molts dels seus edificis han estat construïts i que li dóna el sobrenom de Vila Vermella.

El poble conserva restes d’un castell i restes de muralla medieval, dels quals destaca una torre quadrada, els portals i un arc gòtic. La Vila va ser catalogada com a Bé d’Interès Cultural l’any 1993, pel seu conjunt històric i va obtenir el distintiu de 3 flors de les Viles Florides. També cal destacar l’entorn natural ja que quasi la totalitat del terme de Prades es veu afectat pel PEIN, el Pla d’Espais d’Interès Natural. 

L’alcaldessa, molt satisfeta

Lídia Bargas, alcaldessa de Prades, assegura al Diari que «estem molt contents del reconeixement». Segons explica, «vam provar si estàvem de sort i la opció ha estat bona, perquè complim amb bona part dels requisits que es necessiten per ser considerat ‘Poble amb Encant’». 

Els requisits específics per aconseguir el segell són diversos. D’entrada, els municipis no poden superar els 2.500 habitants, i han de comptar amb algun element patrimonial que sigui considerat Bé d’Interès Nacional. «En el cas de Prades, el conjunt històric i artístic del municipi va ser catalogat com a Bé d’Interès Nacional, per les restes del castell, la font modernista, la muralla, la plaça porzada o l’Església de Santa Maria», explica Bargas. 

Un altre dels requisits és que que el municipi tingui una oferta d’allotjament i també una restauració on s’emprin productes de la terra. A més, cal un comerç de qualitat amb empreses d’activitats turístiques. L’alcaldessa destaca iniciatives com «Prades aventura o Astroprades». 
També és indispensable la presència d’artesania o d’activitats relaciones amb l’art tradicional. «En aquest àmbit destaca el Prades Bosc, la festa de la farigola...» explica l’alcaldessa.

Diu Bargas que tot plegat permetrà atraure «turisme cultural, que és el que busquem. Ens obre un ventall com a destinació de Turisme Familiar i el nou segell de ‘Poble amb Encant’».

Comentarios
Multimedia Diari