Prades epicentre del manga

 L’editorial Ooso Comics llança una línia de figures, rèpliques dels personatges que publica

23 febrero 2020 16:40 | Actualizado a 24 febrero 2020 11:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Afrodita A, de l’univers de Go Nagai, ha canviat de fisonomia. A escala 1:100, els seus imaginaris 16 metres s’han convertit en 16 centímetres reals. I com els temps han canviat, ara també s’adapta al medi ambient. Així, és de resina ecològica, de color blanc, per tunejar-la al gust. I és que la robot gegant ha sortit de les pàgines del manga Mazinger Angels per convertir-se en una figura numerada, amb sèrie limitada fins als 200 exemplars. Cosa que ha fet de la mà de l’editorial ubicada a Prades, Ooso Comics. «És una peça molt dirigida a col·leccionistes», afirma Olga Resina, coeditora juntament amb Sergio Pérez.

De fet, és tota una novetat en el sector. «Amb els artistes de manga japonesos amb què treballem hem editat una nova línia de figures que són exactament una rèplica dels personatges que publiquem en l’àmbit estatal», explica Olga. D’Afrodites existeixen moltes, igual que de Mazingers. Es desmarquen precisament en el fet que una mateixa editorial tregui una rèplica de l’obra que edita. Pel mateix motiu, Afrodita A només es pot adquirir en un pack, associada a la sèrie de la qual ha nascut, els quatre volums de Mazinger Angels, «amb l’objectiu també de fomentar la lectura». L’autòmata és només la primera d’una futura sèrie de figuretes que, llavors sí, es podran adquirir de forma independent.

L’androide és un pas més d’Ooso Comics en el món d’aquest gènere, editorial que amb sis volums anuals és la segona que més manga publica en català, darrere de Planeta amb Bola de Drac. «Sempre fem una doble edició, en català i castellà perquè es diu que no hi ha gaires lectors de manga en català, però potser és que no hi ha massa oferta. Nosaltres ho fem per vocació i per militància. Defensem la lectura a tots els nivells i per a totes les edats».

Heroïnes ja als anys 70

Però no tot és Mazinger a Ooso Comics. De fet, Cutie Honey, the legend i Dynamic Heroes són els dos plats forts. Ambdós, títols del mangaka referent Go Nagai amb qui treballen a nivell exclusiu a Espanya. Històries que són un reflex de la societat d’aquell país i de les diferències amb Occident.

Per què? «L’autor va escandalitzar la societat japonesa en crear Cutie Honey, la primera dona heroïna d’aquell país l’any 72». També anomenada la guerrera de l’amor, és una androide amb superpoders causats per la bondat. «Lluita en defensa dels dèbils i contra el clan Panther Claw, organització criminal de dones dimonis obsessionades amb acaparar les riqueses dels humans», comenta l’editora. Però el més interessant és que «va trencar esquemes socials en normalitzar els nus i les relacions entre els personatges del mateix sexe». En aquest sentit, Olga Resina es pregunta «si nosaltres anem endarrerits. Són relats que t’indiquen el nivell social i de lectura que hi ha en un lloc i un altre». Quant a Dynamic Heroes, és una sèrie de quatre volums, a color i amb els protagonistes més coneguts del mestre japonès. És a dir, Mazinger Z, Cutie Honey, Devilman, Great Mazinger Grendizer i Getter Robot. «Nagai es pot permetre el luxe de fer una obra en què interaccionen els seus millors personatges», assenyala l’Olga.

D’igual manera, editen la paròdia Mazinger Otome. «Ens convida a imaginar-nos que passaria si Mazinger fos una dona. I amb aquest volum volem trencar el concepte que tenim del personatge», destaca. I tot convergeix en Go Nagai. «Hem volgut dedicar-nos a aquest autor perquè és un dels cinc grans del manga més reconeguts. Evidentment, aquí només ens vam quedar amb la sèrie juvenil del Mazinger, però allà no deixa de ser una cosa més. I la següent d’ell, que portarem al maig, és Dororon, la més important. Molt divertida i entranyable, que tampoc no s’ha editat en altres països».

 

Manga ‘vs.’ còmic

Qui és qui en aquest món? «L’anime correspon als dibuixos animats occidentals i el manga és el còmic dels autors japonesos, que manté el sentit oriental de la lectura, tot i que cada vegada més hi ha més autors no japonesos que fan manga». No obstant això, no es tracta només d’una forma de llegir, sinó d’una cultura. Així, Olga ressalta com «qualsevol lector o lectora pot trobar el seu manga perquè hi ha tota mena de gèneres. I això en el còmic és més difícil. En manga es poden llegir fins i tot els clàssics, textos profunds, d’un vessant o altre. Per això el format que tenen és paper rotatiu, més econòmic, ja que tampoc no els agrada acumular. I aquí són edicions més cares, amb una tirada petita. És un altre tipus de lector, la gent és més col·leccionista». Tot un altre món que s’obre pas a Occident amb força. Informació: ooso-comics.com

Comentarios
Multimedia Diari