Más de Reus

Prades inicia la recuperació de l’entorn del castell

En aquest espai s’ubicarà el centre d’interpretació de la Reina Margarida. Les obres tenen un cost de gairebé 109.000 euros

Diari de Tarragona

Whatsapp
Operaris treballant a l’entorn del castell de Prades.  FOTO: AJ. PRADES

Operaris treballant a l’entorn del castell de Prades. FOTO: AJ. PRADES

Prades ha iniciat les obres de recuperació de l’entorn del castell, les restes del qual van ser catalogades com a Bé Cultural d’Interès Nacional i com a Bé d’Interès Cultural, juntament amb les muralles i el nucli antic. És en aquest punt on s’ubicarà el centre d’interpretació de la Reina Margarida. Les tasques de recuperació i de posterior museïtzació es faran realitat gràcies al suport en forma d’ajudes del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) de la Generalitat de Catalunya, el Pla d’Actuació Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona, una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat i del 1,5% cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. El pressupost per a les obres de restauració, sense incloure el projecte de museïtzació, ascendeixen a 108.946,66 €.

L’estat d’abandonament i de destrucció que va patir el castell al llarg de l’època moderna van fer que quedés repartit entre les cases que es van anar construint al carrer Costa del Castell. Fa uns anys, l’Ajuntament va adquirir la parcel·la que conté l’absis de la que havia estat la capella de Sant Miquel del castell i el seu espai annex. Les obres de restauració que s’han iniciat actualment pretenen unir ambdós espais i ampliar el pati d’accés, fet que permetrà millorar la visibilitat de l’antiga capella. A més, el projecte endegat és la base per a la creació d’un Centre d’Interpretació dedicat a la figura de la reina Margarida de Prades (1388-1430), que va esdevenir reina de ben jove, arran del seu matrimoni amb Martí l’Humà, amb l’objectiu d’engendrar un hereu legítim al tron de la Corona catalanoaragonesa. Pocs mesos després de l’enllaç, el rei morí sense haver-se pogut fer efectiva la successió.

Pel que fa al castell de Prades, originalment és d’època islàmica i depenia del valiat de Siurana fins que les tropes del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV el van conquerir, a mitjan segle XII. 

Temas

Comentarios

Lea También