Priorat: la singularitat de l’històric Mas de la Rosa i un exclusiu vi

Família Torres ha rehabilitat la masia de Porrera. Ceps de més de 80 anys transmeten l’essència de la vinya amb poc més de 2.000 ampolles

16 octubre 2019 09:40 | Actualizado a 17 octubre 2019 06:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La històrica masia de Porrera Mas de la Rosa, que dóna nom a l’emblemàtic paratge, així com al vi més exclusiu de la Família Torres Mas de la Rosa Vinyes Velles (DOQ Priorat), ha estat rehabilitat. La masia, una de les primeres de Porrera on històricament s’elaborava vi, ha recobrat l’esplendor de temps passats i s’ha convertit en un entranyable espai on tastar el vi a peu de vinya.

La finca, propietat de Família Torres, ocupa una superfície total de 13 hectàrees, amb només tres hectàrees dedicades a la vinya. D’aquestes, 1,9 hectàrees corresponen a la vinya de més de 80 anys d’on neix el vi Mas de la Rosa. Explica Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de la Família Torres, que «aquest paratge va ser un dels primers que es van poblar a Porrera» i recorda que «una de les primeres referències escrites sobre el mas és l’autor del llibre Crònica de Porrera 1865, Josep Simó i Serres». A més, destaca que la masia està catalogada com a ‘bé protegit’ per la Generalitat de Catalunya.

La rehabilitació del mas ha consistit en la construcció d’una nova coberta i l’adaptació dels espais, respectant l’estètica de la masia original i reutilitzant part dels materials. També s’han mantingut els elements singulars del seu interior, com dos cups localitzats a la planta baixa. La planta superior, que estava destinada a l’habitatge, alberga avui un ampli espai amb finestres que s’obren a la vinya, aliena al pas del temps.

Subtilesa i elegància

Mas de la Rosa Vinyes Velles és el primer vi de la Família Torres a la DOQ Priorat que prové d’una única vinya singular. «És un vi de producció limitada, amb el qual hem volgut traslladar l’essència d’aquesta vinya vella plantada en costers», explica Miquel Torres Maczassek

Descriu que la collita és manual i que «només en alguns casos podem llaurar amb animal, ja que no hi ha mecanització, i és una vinya orgànica». «Veritablement, és un petit santuari que ha estat guardat de tota civilització i de qualsevol mena d’evolució.

És un lloc molt especial», assegura el director general de Família Torres, qui lidera el projecte juntament amb l’enòleg Jordi Foraster i Manolo del Águila, anterior propietari de la vinya i avui responsable d’aquesta. El resultat és una nova manera d’entendre la vinya i comunicar de forma més directa, a través del vi, la vinya de la qual procedeix.

Mas de la Rosa Vinyes Velles 2016, del que s’han produït únicament 2.059 ampolles, es va assignar per quotes a restaurants gastronòmics de 15 països, exportant el 80% de la producció. «Estem esperant la collita 2017 perquè la 2016 està exhaurida completament», afirma Miquel Torres Maczassek, i explica que «enguany hem fet una gira per les principals capitals del món per donar a conèixer Mas de la Rosa Vinyes Velles als principals sommeliers.

A més, estem molt contents perquè les crítiques han estat molt positives». De fet, la primera anyada va sortir al mercat a principis d’any, avalada per la crítica internacional (94+ punts Parker i 94 punts a Decanter).

Comentarios
Multimedia Diari