Projecten 'La batalla de la memòria' al Centre Cultural el Castell de Reus

Es podrà veure en el marc del cicle organitzat en record del vuitanta aniversari de la fi de la Guerra Civil i les seves conseqüències

25 febrero 2019 11:09 | Actualizado a 25 febrero 2019 11:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest dimarts 26 de febrer tindrà lloc la última sessió al Centre Cultural el Castell del cicle organitzat conjuntament per l’Institut Municipal Reus Cultura (Museu de Reus) i l’Arxiu de Reus, amb la col·laboració de Carrutxa, en record del vuitanta aniversari de la fi de la Guerra Civil i les seves conseqüències. L’acte es farà a les 19:30 h i concretament es projectarà el documental “La batalla de la memòria”, de Mario Pons, deu anys després d’endur-se el premi del Públic al Festival Memorimage.

En aquesta ocasió, a més, hi haurà acompanyament musical en acústic de “Los Sirgadors” que interpretaran la banda sonora original, junt amb altres temes inspirats en el film.

Distingida amb el “Premi del Públic” al IV Festival Internacional de Cinema Memorimage de la ciutat de Reus, el film també s’emportà el “Premi Memòries” de la Generalitat de Catalunya, guardó atorgat: A la pel·lícula que millor aborda la temàtica de la recuperació de la memòria històrica de la lluita per la democràcia i contra el franquisme per l’habilitat de la pel·lícula per reflectir no solament els fets relacionats amb la batalla de l’Ebre (1938), sinó sobretot la pervivència fins al dia d’avui de les emocions lligades a aquell conflicte.

Màrius Pons, de les Terres de l’Ebre, és director de documentals i cantant amb los Sirgadors, autor de la guardonada “El Periple, la vella llum d’Europa”, millor Documental del Festival Internacional de Cinema de Girona 2018. En paral·lel a la seva exhibició a Catalunya, la pel·lícula és distribuïda als cinemes Francesos a través de Kalimago films.

“La Batalla de la memòria” 2009 és una Coproducció amb Televisió de Catalunya (El documental, canal 33) , on és reflecteix la llaga encara oberta del pas de la Guerra Civil per l’Ebre amb la Batalla més sagnant de la història de l’Estat espanyol lliurada a la ribera del riu i els camps de la Terra Alta. 80.000 morts, la majoria de pobles i infraestructures destruïts i una repressió que passà diverses vegades d’esquerra a dreta i de dreta a esquerra per les famílies d’un territori màrtir que encara avui, 80 anys, conserva la por a la violència més sanguinària en l’inconscient col·lectiu.

Per primer cop a la història de la província de Tarragona, descendents del feixisme i de les forces d’esquerra s’abracen per deixar en darrera la rancúnia i reconèixer el dolor provocat pels 40 anys de dictadura. Sense fer víctimes, sense buscar culpables, només trobant la pau i retornant la dignitat a aquells que la van perdre a mans de repressors durant el conflicte, durant la dictadura franquista i l’ombra del feixisme encara viva en l’actualitat.

La Retirada republicana de 1939, va dur més de 450.000 persones, en la seva majoria catalans i catalanes, a l’exili; una allau humana entrà a la República Francesa; 275.000 persones són internades als camps de concentració. La xifra de morts s’estima en prop de 15.000 víctimes.

Una lectura personal sobre la Batalla de l’Ebre i la posterior repressió franquista, una aproximació local a la Guerra Civil Espanyola amb implicacions continentals, una reflexió ebrenca sobre la universalitat de la violència. La universalitat del discurs del film, ha fet que “La Batalla de la memòria” es distribuís a nivell internacional.

Després de la seva emissió per Televisió de Catalunya al 2009 i reemissió al 2010, sota el títol “Battling with the Past ”, el film del realitzador ebrenc, traduït i subtitulat a l’anglès, es presentà al Festival Internacional de Televisió de Cannes (Mip Doc TV 2009 - 2010). En l’edició del 2010, la distribuïdora Libanesa Delta Productions va tancar un acord amb Mario Pons i TVC per l’adquisició de tots els drets televisius per la distribució en exclusiva de la pel·lícula documental “La Batalla de la Memòria” a vint països del continent africà i l’Orient mitjà.

Recentment el documental s’ha reposat també al Museu de l’exili de Jonquera (MUME) durant el Col·loqui Internacional: “Mémoire des lieux et écriture cinématographique de l’histoire”.

Comentarios
Multimedia Diari