Queixes veïnals a Castellvell contra les contribucions especials per les obres del nucli antic

Les taxes que haurien d’assumir els propietaris pels treballs de renovació de serveis i pavimentació han generat un gran malestar. Els afectats han iniciat una recollida de firmes

27 mayo 2018 11:21 | Actualizado a 27 mayo 2018 11:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’execució de l’obra de renovació de serveis i pavimentació al nucli antic de Castellvell del Camp ha generat malestar entre els veïns i veïnes. El motiu és la imposició de contribucions especials amb l’objectiu de repartir 309.596,75 euros (corresponents al 22% del cost total dels treballs, que ascendeixen a 1.391.480,55 euros) entre els propietaris afectats. 
«Els veïns afectats som més de 300. Vam rebre una primera carta l’11 de maig, on se’ns informava de les obres i de la quantitat que hauríem de pagar cadascú. Jo he de pagar, en total, 3.600 euros», explica una veïna afectada. Assegura que «quan vaig rebre la carta, el mateix dia, vaig anar a l’Ajuntament per informar-me. L’alcalde em va explicar que s’havien de fer unes obres per arreglar els carrers i que cadascú havia de pagar una quantitat». 

En aquest sentit, l’alcalde de Castellvell, Agustí Domingo remarca que «les obres també suposen un important esforç econòmic per part de l’Ajuntament, que aportarà un 78% del cost total, enfront del 22% que han d’aportar els veïns». «Gràcies a la gestió dels últims anys s’ha pogut recuperar l’economia municipal, i podem aportar de les arques més de 700.000 euros, mentre que gairebé 360.000 procedeixen de subvencions», detalla l’alcalde.

1.391.480 euros

El cost de l’obra ascendeix a 1.391.480,55 euros, un 78% dels quals són aportació municipal més subvencions, i la resta dels veïns

Serveis «deficients»
Segons s’especifica en la documentació que han rebut els veïns «l’estat actual de les instal·lacions d’aigua i clavegueram fa necessària i urgent l’execució d’aquesta obra, que ja s’ha demorat durant molts i molts anys, ara ja no podem deixar-ho més». 
L’alcalde de Castellvell del Camp, Agustí Domingo, confirma aquesta situació. «Actualment les instal·lacions d’aigua i clavegueram són uns serveis altament deficitaris, el rendiment de la xarxa d’aigua és del 60%, això significa que un 40% es perd per la xarxa», assegura Agustí Domingo i afegeix que «a la xarxa de clavegueram del nucli antic hi ha molts llocs on els tubs són inexistents perquè els materials que es feien servir a l’època han desaparegut». «No sabíem que les instal·lacions estiguessin tan malament com ens diu ara l’Ajuntament», afirma una altra veïna.

Fins al pròxim 21 de juny els veïns afectats poden presentar al·legacions

Recollida de firmes
Els veïns han iniciat una recollida de firmes per tot el poble, tant entre els afectats com la resta de veïns, per aconseguir el màxim suport. «Ens hem assabentat que hi ha pagaments de quantitats molt diferents. El que més va tocar la fibra és que hi ha una senyora vídua, de més de 80 anys, que cobra una pensió mínima d’uns 500 euros i li demanen gairebé 16.000 euros», explica una veïna. 
«Evidentment no té aquests diners», assegura. Els afectats confirmen que «hem intentat convocar una reunió amb l’alcalde però fins al moment no hem tingut l’oportunitat». Davant la negativa, els veïns van convocar una trobada aquesta setmana amb tots els perjudicats. «L’èxit va ser total i vam exposar, tal com s’indica a la primera carta que vam rebre, la necessitat de constituir-nos en associació administrativa de contribuents», explica un altre veí i afegeix que «l’Associació serà la intermediària amb l’Ajuntament, perquè d’aquesta manera no es podrà negar a fer una reunió amb els afectats».

Pagament fraccionat
Assabentats de la reunió, els veïns asseguren que el mateix dia van rebre una segona carta de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, aquest cop va ser una nota informativa. «En una nota informativa ens diuen que l’Ajuntament conscient de les dificultats que pot ocasionar als veïns/es el pagament d’aquest import econòmic, ha previst repartir l’import total en tres rebuts», explica aquesta veïna. 
Segons s’especifica en el document, «aquest import, i així ho establirà al seu dia l’acord d’aprovació definitiva, no s’haurà de pagar fins que no es finalitzin les obres, que es preveu el mes d’abril de 2019», així mateix el cobrament dels tres rebuts seria el juliol del 2019, l’octubre del 2019 i el gener del 2020. En canvi, si els veïns optessin pel fraccionament d’entre 6 i 48 mesos s’aplicaria l’interès de demora que actualment és del 3,75%, segons la documentació.

L’alcalde remarca que es donen als veïns facilitats de pagament. «Està previst que el primer pagament sigui el juliol del 2019, per tant ho hem notificat amb força temps, tot i que sempre dol quan es toca la butxaca, i sé del que parlo perquè també sóc un contribuent afectat». 

Així mateix, els veïns remarquen que «no s’està en contra que es facin les obres, volem que es facin». Opinen que «amb els diners que el consistori té i la subvenció rebuda s’haurien d’arreglar els carrers que es puguin, i esperar noves ajudes per continuar. Es pot anar fent per fases». L’alcalde descarta la possibilitat d’executar les obres per fases o sectors. «És impensable tenir molts anys el poble de panxa enlaire, suposaria molts més problemes i també hi hauria queixes», assegura. Ara és obert el període d’al·legacions fins al pròxim 21 de juny, després que el passat 10 de maig es publiqués al BOPT l’anunci d’imposició i ordenació de contribucions especials per l’execució de l’obra de renovació de serveis i pavimentació al nucli antic. 

Comentarios
Multimedia Diari