Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Queixes veïnals a Vilanova d'Escornalbou per les molèsties que causen dues granges

Els afectats que resideixen en aquest municipi del Baix Camp asseguren que les males olors i els sorolls son 'insuportables'. L'alcalde assegura que tenen tots els papers en regla i que no contaminen

Francesc Gras

Whatsapp
Imatge del fum de les dues calderes de biomassa instal·lades a pocs metres de les viviendes de la urbanització. Foto: DT

Imatge del fum de les dues calderes de biomassa instal·lades a pocs metres de les viviendes de la urbanització. Foto: DT

Un grup de veïns de Vilanova d’Escornalbou es queixen dels continuats episodis de males olors, sorolls i fum que provoquen dues granges que es troben a pocs metres de la urbanització on resideixen i dins del nucli urbà del municipi. Una situació, asseguren, que tots els anys s’agreuja amb l’arribada de l’estiu. «La forta calor combinada amb les pudors dels purins, sorolls dels motors de ventilació que funcionen tota la nit i la gran quantitat de mosques fa que la situació sigui insuportable».

Montserrat Solé és una de les veïnes afectades que ha iniciat la campanya per reclamar a l’Ajuntament de Vilanova d’Escornalbou que acabi amb totes aquestes problemàtiques. Ella mateixa explica que han decidit mobilitzar-se per la «passivitat» i «falta de transparència» demostrada per l’alcalde al llarg dels darrers anys i després de comprovar «que les granges no sortiran del poble tal com s'havia compromès». A més a més, subratlla que la gota ha fet vessar el got ha estat «la posada en marxa de dues calderes de biomassa que funcionen 24 hores al dia 365 dies l’any i que no estaven legalitzades».

El comunicat emès pels residents en aquesta urbanització també deixar clar que tot plegat redunda en una qüestió de salut, ja que «respirar l’aire es fa insuportable, genera molt de malestar i crispació. Els residus dels porcs contenen altes concentracions d’amoníac, compostos orgànics volàtils i són molt pudents i fortament irritants». Tampoc passen per alt el fet que a la urbanització s’hi troba l’Escola ZER Baix Camp.

Els veïns creuen que tot plegat també afecta la seva salut

Els veïns que estan al capdavant de les queixes, una quinzena, han anunciat que iniciaran una campanya de protesta fins que no se solucioni la problemàtica. En aquest sentit, ja han posat en marxa un grup al Facebook (Volem Aire Net a Vilanova d’Escornalbou) i han presentat denúncies per possibles delictes ambientals davant dels Mossos d’Esquadra i del Síndic de Greuges.

Per la seva banda, l’alcalde de Vilanova d’Escornalbou, Sergi Ciurana, es defensa de les acusacions assegurant que les granges compleixen escrupolosament tots els requeriments legals i que la contaminació que generen és zero. «La Direcció General de Qualitat Ambiental –òrgan depenent a la Generalitat– autoritza i realitza controls periòdics perquè tot estigui en regla en l’àmbit mediambiental», declara, sense deixar de mencionar que el consistori treballa per reduir les males olors junt amb la col·laboració de les dues granges. Segons explica, aquestes a vegades existeixen, però de forma puntual i no impedeixen de fer vida normal. A més a més, també exposa que en uns vuit o nous anys, les dues granges, i de forma voluntària, tancaran de forma definitiva. 

Comentarios

Lea También