Quinze anys fent rugir Misericòrdia

El Lleó de Reus va presentar-se en societat a la Festa Major del 2004 i ara viu un moment dolç

18 septiembre 2019 10:00 | Actualizado a 18 septiembre 2019 10:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tres metres d’alçada i vuitanta vuit quilos de pes. El color daurat i la corona sobre la cabellera augmenten la majestuositat que ja transmet la mirada del Lleó de Reus. Va presentar-se en societat el 2004, a la festa del Centenari de la coronació de la Mare de Déu de Misericòrdia. Des de llavors, aquest element del seguici festiu popular de Reus, ha consagrat cada any més seguidors.

«Una mare em va dir l’altre dia que el seu fill no podia dormir sense la figureta del Lleó al seu costat. Se’l van haver d’emportar de viatge a Austràlia!», explica Josep Lluís Rius, cap de colla dels Portadors del Lleó de Reus «això ens omple de felicitat».

I és que el Lleó de Reus fa 15 anys en el seu moment més dolç. «Té una pinta ferotge i al principi els nens no s’hi acostaven gaire. Ara, en canvi, quan els menuts veuen el Lleó, sempre el volen tocar i el tenen com una espècie de protector», diu amb orgull Rius. Per aconseguir aquesta estima general, el majestuós element festiu va haver d’esperar fins al 2014 «els que estàvem dins del Lleó veiem el potencial que teníem i que no s’explotava al màxim. Amb el canvi de junta vam començar a gestar l’apropament, amb la intenció que fos un referent pels nens i fos proper en actes socials. Que es sentís estimat», explica el cap de colla. I així ha estat. D’una banda, el 2018, un miler d’escolars van dibuixar la figura del Lleó en l’acte de benvinguda de la Festa Major de Sant Pere Reus. De l’altre, enguany, s’han fet les primeres galetes del Lleó de la mà de la Pastisseria Huguet.

El moment més especial. però, va arribar amb el ‘naixement’ del Lleó Petit. El setembre passat es va batejar acompanyat del seu pare i sota l’atenta mirada de la Mulasseta, l’Àguila petita i el Ball de Gitanes. «Era un projecte molt engrescador que va fer anar in crescendo la popularitat del Lleó» Tant és així que la llista d’espera per formar part dels lleonets -els portadors de l’element- era de 300 persones. En van agafar 27. «Actualment hi ha un centenar de nens i nenes esperant entrar quan els lleonets es facin grans. Els portadors tenen un cicle de 4 o 5 anys». Però, el més important és que la creació del Lleó Petit significa un relleu generacional pel grup. «És una felicitat que engloba la feina ben feta i crea pedrera» explica Rius.

Final d’etapa

Aquestes festes de Misericòrdia seran especialment importants per a Josep Lluís Rius. «Faig un pas al costat i deixaré de ser cap de colla. Em vull dedicar al taekwondo, esport en què competia fa 20 anys i m’apuntaré a una convocatòria màster». El dia 23 farà la xerrada de comiat. Serà en l’acte oficial al saló de plens, en la que es farà el lliurament del Lleó petit a la ciutat i el traspàs de poders al Dani Dominguez i el Gerard Rull.El dia 25 farà ballar per últim cop el Lleó, amb l’emoció i la tranquil·litat d’haver fet una bona feina. «La baixada és espectacular, així com el Rosari de Torxes. A més els actes van més enllà del centre i això és molt important. Nosaltres sempre ho gaudim igual que Sant Pere perquè és molt emotiva».

Comentarios
Multimedia Diari