Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Realitat virtual i creativitat a Reus

El reusenc Ivan Martí crea 'PaintXYZ´, que permet pintar sobre l´aire

S.Fornós

Whatsapp
Ivan Martí durant la presentació del seu projecte ´PaintXYZ´ a l´Spin UOC. Foto: cedida

Ivan Martí durant la presentació del seu projecte ´PaintXYZ´ a l´Spin UOC. Foto: cedida

Imaginació i creativitat. Aquestes eines han servit al reusenc Ivan Martí, de 33 anys, per quedar finalista en l’Spin UOC, un esdeveniment en què diferents estudiants expliquen els seus projectes innovadors amb l’objectiu d’establir ponts amb el teixit social i empresarial que envolta la Universitat Oberta de Catalunya.

PaintXYZ és la proposta que va presentar i que es tracta del treball final de Grau de Multimèdia d’aquest estudiant. «El projecte és de realitat virtual i augmentada, una combinació de les dues que permet pintar sobre l’aire», detalla el creador de l’aplicació. De fet, és suficient tenir un telèfon intel·ligent (actualment només està disponible per a sistema Android) per poder deixar volar la imaginació.

«El telèfon funciona de pantalla i mitjançant un pinzell que he creat detecta el posicionament de la mà i permet pintar sobre l’aire», explica. El pinzell funciona com un ratolí d’ordinador. Però, en comptes de moure’s de manera bidimensional en una pantalla plana, ho fa de forma tridimensional per pintar a l’aire.

«Podem pintar, crear objectes 3D, afegir imatges i textures. Està creat amb tecnologia Arduino, tecnologia que s’usa en drones i impressores 3D», detalla Ivan Martí.

De fet una de les utilitats més atractives de l’app és que obre un món paral·lel a la possibilitat de pintar grafits. «PaintXYZ permet crear un grafit virtual en una paret d’un edifici real i desar-ne la posició. Una altra persona que passi per allà podrà utilitzar l’aplicació per veure el grafit», explica el jove reusenc.

Però la llista d’usos de l’aplicació és molt més extensa. «No només podem pintar o crear objectes, també podem transformar l’aplicació en una sala de cinema compartida, on veure sèries, pel·lícules i una televisió de les polzades que nosaltres vulguem», detalla.

Amb PaintXYZ també es poden crear actes publicitaris molt atractius en temps real, catàlegs 3D de productes o galeries virtuals en 3D en què és possible enllaçar fotografies i que altres persones les puguin veure i interactuar.

PaintXYZ és el resultat d’hores i hores, i dies i dies de dedicació. «Durant quatre mesos he estat una mitjana de 12 hores diàries treballant per crear PaintXYZ», assegura Ivan Martí, qui ha superat diversos contratemps durant el procés de desenvolupament. «Tot el projecte ha estat complicat, perquè havia de començar des de zero i he hagut d’utilitzar molta geometria, càlculs i dedicar molt de temps a la programació», detalla el finalista de l’Spin UOC.

El que també fa únic aquest projecte és el seu preu. «Els sistemes de realitat virtual i augmentada actuals i els que estan en desenvolupament, no baixen dels 1.600 euros. El preu de cost del meu pinzell, l’únic que és obligatori comprar, va dels 20 als 50 euros», conclou l’Ivan.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También