Refugiats i joves no acompanyats reflectits en murals

Reportatge. Ahir es va fer la primera pintada de ‘Murals que obren portes’, una iniciativa que uneix Reus Refugi amb comerços i artistes

29 septiembre 2019 10:20 | Actualizado a 02 octubre 2019 09:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La persiana de la Cooperativa El Brot –al carrer de Pròsper de Bofarull de Reus– llueix des d’aquest dissabte un mural ple de colors. No és un grafit qualsevol. És un grafit carregat de significat que simbolitza «l’empoderament de refugiats i joves no acompanyats». Així ho descriu Víctor Taltavull, membre de Reus Refugi. Amb l’objectiu de fer visible aquest col·lectiu i apropar-lo a la ciutat va néixer ‘Murals que obren portes’, una iniciativa de Reus Refugi i a la que s’hi ha sumat Comerç Solidari i el col·lectiu d’artistes Murals de Tarragona. «Volíem visualitzar aquests joves i vam agafar com a model una iniciativa que ja es fa en altres ciutats: pintar murals a la ciutat», recorda Taltavull. A través de Comerç Solidari s’han localitzat establiments que permeten que es pinti en les seves persianes, mentre que la part artística va de la mà de Murals de Tarragona.

El projecte preveu pintar en un total de quatre persianes. De moment, ahir es va pintar la primera. Un mural que porta les pinzellades d’una vintena de joves, entre refugiats i joves no acompanyats. «És la primera vegada que faig un grafit. M’ha encantat, vull tornar a pintar», deia rialler en Kafamdo, de 24 anys. Per no haver-ho fet mai, ahir es va passar una bona estona enfilat a una escala amb el pot d’esprai a la mà, tot seguint les instruccions. Entre els nois també hi havia en Houssine (del Marroc) i el Iaia (Costa d’Ivori). Tots dos tenen 18 anys i són joves no acompanyats que van arribar a la ciutat fa 10 mesos. «Havíem pintat alguna vegada, però no així. Aquest grafit ens representa a nosaltres», reconeixien. No deixaven de somriure i de dir com n’és de bonica la ciutat de Reus. «Ens voldríem quedar aquí, si hi trobem feina, és clar», afegien.

Un mural que és un camí

L’Oriol Enguany, la Míriam Abril, en Trifon Maymou i en Miquel Falgàs són els quatre joves artistes que conformen Murals de Tarragona. Van rebre la proposta de dirigir la vessant artística del projecte. «L’art és un element integrador», recordaven. El col·lectiu va començar amb una primera trobada que va consistir en una passejada improvisada per Reus amb els joves. «Després, a través de la cronologia del Maps, vam obtenir el recorregut que havíem fet i vam dividir la imatge en quatre parts. A cada persiana pintarem un fragment diferent i, quan tinguem els quatre murals, si els ajuntem tindrem el recorregut», explicaven l’Oriol i la Míriam. Una imatge que vol ser el paral·lelisme del desplaçament que han hagut de fer aquests joves.

Per la seva banda, des de Comerç Solidari es destaca la implicació dels establiments. «S’hi han bolcat de ple. Cal més accions per fer veure la ciutat d’una altra manera», deien la Teresa i la Fabiana. Ahir, la primera pintada va estar amenitzada amb un vermut a Cal Massó, a pocs metres d’on els joves estaven pintant.

Comentarios
Multimedia Diari