Reportatge: Gossos policia

El dispositiu està integrat per cinc animals especialitzats en la recerca d'explosius i droga. Intervenen en operacions especials i en controls a les principals infraestructures del territori

19 mayo 2017 23:17 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Lai es belluga amb gran agilitat i total sincronia amb la Sílvia, la seva guia. Amb pocs minuts ja ha inspeccionat tota la zona de sortides de l’Aeroport de Reus, sobretot aquells racons més amagats on un terrorista podria col·locar qualsevol tipus d’explosiu. Per sort, durant tota la ronda no troba cap rastre sospitós.

La Lai és un dels cinc gossos que pertanyen a la unitat canina dels Mossos d’Esquadra a la demarcació. Sense cap mena de dubte, es tracta d’una de les unitats més singulars que té el cos policial.

Segons expliquen la Sílvia i el Quique, el caporal de la unitat, la seva és una de les especialitzacions que requereixen més dedicació. «Un agent s’entrega completament al seu gos. És una feina diària perquè sempre han d’estar preparats per l’acció», explica en Quique, mentre que el Víctor, un altre agent del cos policial, apunta que «la feina preventiva que porten a terme és molt important. Per això seleccionem sempre els millors».

La ronda de la Lai a l’Aeroport està a punt de finalitzar, però abans de rebre les felicitacions de la seva guia, un dels agents li amaga una petita substància explosiva dins d’una màquina de refrescs que detecta ràpidament mentre marca la zona i no deixa de lladrar. Ara sí, amb la feina feta, és l’hora de divertir-se una mica encara que sigui per uns instants. I és que un avís des de la central fa que s’hagin de desplaçar a l’estació de l’AVE del Camp de Tarragona.

Grans concentracions

Les actuacions preventives en infraestructures com l’Aeroport de Reus, l’estació de l’AVE o les centrals nuclears són una constant. Segons el caporal de la unitat, al llarg de l’any es planifiquen entre 300 i 400 serveis amb especial èmfasi els mesos d’estiu.

La seva presència també és constant en aquells esdeveniments on hi ha una gran afluència de gent com ara el Mundial de Patinatge que es va celebrar a Reus. Però també intervenen en operacions relacionades amb la seguretat ciutadana o de decomís d’estupefaents.

De fet, la unitat canina dels Mossos està composta pel grup de recerca d’explosius –on pertany la Lai–, el de drogues i el de persones desaparegudes. Mentre que les dues primeres són d’intervenció immediata i es troben a la demarcació, la darrera està centralitzada a la comissaria de Sabadell. En cas de necessitat de fer alguna recerca, els gossos es desplaçarien del municipi.

Precisament, la mobilitat i «col·laboració de les diferents unitats és constant en funció de les necessitats territorials», apunta en Quique. En el cas de la unitat canina de Tarragona, els animals s’entrenen en una canera on hi ha des de gàbies fins a una pista d’entrenament. És allí on la feina entre guia i gos es repeteix dia darrere dia.

La formació

La complexitat d’aquesta unitat comporta que la seva entrada no sigui gens fàcil. En el cas de la Sílvia, ella mateixa explica que sempre havia tingut clar que volia formar-ne i que, per aquest motiu, s’hi va dedicar al cent per cent. Per accedir-hi, els agents han de realitzar un curs específic.

Un cop finalitzada la instrucció s’inicia un període de pràctiques fins que se li assigna un gos. És llavors quan s’inicia un procés d’ensinistrament d’uns sis mesos de durada per començar a treballar al carrer i sempre al seu costat.

Actualment, els Mossos d’Esquadra compten amb 51 agents repartits per tot Catalunya. La unitat canina és una de les cinc que inclou l’Àrea Central de Suport Operatiu (ACSO).

La seva peculiaritat fa que s’estableixi un vincle entre la persona i l’animal molt especial i que, aquest, es tradueix amb què la majoria de gossos, un cop acabada la seva carrera policial, acabin vivint amb el seu guia.

Comentarios
Multimedia Diari