‘Rescaten’ 40 passatgers en un simulacre d’accident aeri a l'aeroport de Reus

L’emergència fictícia va fer que s’activessin tots els protocols d’actuació en una situació real

22 noviembre 2018 12:29 | Actualizado a 27 noviembre 2018 11:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un total de 36 passatgers i 4 membres de la tripulació van resultar ferits de diferent gravetat en l’accident d’una aeronau comercial provinent de Finlàndia, que va incendiar-se en sortir de pista mentre feia la maniobra d’aterratge.

Aquesta situació fictícia és la que es va plantejar per realitzar el simulacre general d’emergència aeronàutica que va tenir lloc, ahir, a l’Aeroport de Reus i que tenia, com a finalitat, avaluar la coordinació i l’eficàcia de tots els agents implicats en el Pla d’Autoprotecció de l’Aeroport davant d’una emergència real.

Per primera vegada en una operació d’aquestes característiques es va acordar incorporar la figura d’un coordinador, és a dir, una persona que havia de servir d’enllaç entre els diferents agents implicats en cas d’accident aeri per assegurar-se que se segueix el protocol establert.

Segons Òscar Peris, delegat del govern de la Generalitat a Tarragona, es va decidir seguir aquesta línia d’actuació després de l’accident aeri de Germanwings, que va tenir lloc el març de 2015.

Serveis d’emergències

Faltaven pocs minuts per les 10.00h quan la Torre de Control va activar l’alarma en detectar l’accident i es va avisar, de manera immediata, el Servei de Salvament i Extinció d’Incendis. Paral·lelament, es van alertar la resta d’agents implicats en la seguretat de l’aeroport. Tot i que estava previst que el simulacre comencés a les 9.00h, l’inici es va retardar gairebé una hora.

Els primers en arribar a l’àrea accidentada van ser els Bombers de l’aeroport, que van procedir a les tasques d’extinció del foc i refrigeració del buc (fuselage) de l’aeronau. Tot seguit van arribar els Bombers de la Generalitat, que van enviar un total de 5 dotacions (3 vehicles d’aigua, 1 Unitat de Punt de Trànsit i 1 vehicle de comandament), que van segellar el combustible vessat amb escuma.

Els Serveis d’Emergències Mèdiques van tardar uns 25 minuts a arribar al lloc del sinistre, encara que Peris va atribuir aquest retard al fet que el simulacre havia començat amb poca puntualitat i no a la possible falta de resposta del SEM, tot i que l’Hospital Sant Joan de Reus es troba a escassos minuts en vehicle de l’aeroport. 

Les tasques d’assistència sanitària que van realitzar els professionals mèdics es van fer posant en pràctica els protocols creats pel Grup de treball d’Incident de Múltiples Víctimes. D’aquesta manera, es va fer el triatge dels ferits segons els diferents nivells de gravetat predefinits. En total, es van desplaçar al lloc dels fets fins a 5 ambulàncies de Suport Vital Bàsic, 2 ambulàncies de Suport Vital Avançat, 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida i 1 vehicle de comandament. A més, hi van participar 24 professionals del SEM: 6 metges, 4 infermers i 14 tècnics en emergències sanitàries.

Els Mossos d’Esquadra van realitzar el control d’accés a la rotonda de la C-14 i la rotonda de l’Aeroclub amb la intervenció d’una trentena d’efectius i amb el suport de la Guàrdia Urbana de Reus.

La Guàrdia Civil va marcar el perímetre de seguretat en zona restringida, va fer seguiment de la seguretat operacional i va col·laborar en la identificació de les víctimes amb 38 agents i 20 vehicles. 

Atenció a familiars i amics

La zona d’arribades de l’aeroport es va transformar en una sala d’atenció als familiars i amics de les víctimes, alhora que també es va habilitar un espai de dol. La Policia Nacional va encarregar-se del control de les operacions a la zona d’arribades. Els agents desplaçats, un total de 16, van ocupar-se de la recepció dels passatgers, de la seva identificació i de la confecció de fitxes de les víctimes per poder posar-se en contacte amb els seus familiars.

Protecció Civil de la Generalitat va activar els equips especialitzats d’emergències per realitzar tasques de logística i de suport a la coordinació, actuant a les sales de ferits i familiars. A més, l’àrea reservada habitualment a la sortida d’equipatge va servir als serveis d’emergències mèdiques per fer el triatge definitiu per derivar les víctimes als diferents centres hospitalaris.

Vicenç Pallarès, director de l’Aeroport de Reus, va destacar, l’«eficàcia» amb la qual havien treballat tots els agents implicats i que aquest exercici havia de servir per avaluar la «coordinació» i la «resposta» dels serveis d’emergències en una situació real. Per la seva banda, el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, va explicar la necessitat d’«actuar amb rapidesa» en un cas d’emergència en el qual, a més, hi intervenen moltes administracions.

En total, es van mobilitzar fins a 200 persones tenint en compte també, els voluntaris, alumnes de diferents cursos de l’Institut Cal·lípolis de Tarragona, que van participar-hi com a figurants.

L’Aeroport de Reus va complir, amb aquest simulacre, amb la normativa de l’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI) segons la qual s’han de realitzar de forma periòdica simulacres generals d’accident aeri en les instal·lacions dels aeroports.

El simulacre també havia de servir per posar a prova la comunicació d’emergència només donant com a vàlides les informacions provinents d’organismes oficials i utilitzant una etiqueta concreta per fer-ne el seguiment a través de les xarxes socials.
Simulacre nuclear
El subdelegat del govern espanyol a Tarragona també es va comprometre a realitzar un simulacre d’accident nuclear amb població, encara que va subratllar que són actuacions molt complexes.

Comentarios
Multimedia Diari