Restaurades les pintures rupestres de Capçanes

19 mayo 2017 16:19 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les pintures rupestres de Capçanes han estat recuperades en els darrers mesos amb la finalitat de difondre els 9 conjunts descoberts l’any 2014.

Entre les actuacions destaca la recuperació del toro de Parellada III, la figura animal més gran documentada a Catalunya, que mesura més de 50 centímetres, i de l’escena de la Vall II, coneguda com ‘La matança’.

Els treballs han permès recuperar la lectura de les figures que anteriorment no s’apreciaven bé; la documentació de 6 nous arquers, i una nova explicació de l’escena pintada. També s’ha recuperat i consolidat un gran cérvol i una figura humana de l’Abric de la Vall I. Les tasques de recuperació es van iniciar el 2014, any de la descoberta de les pintures. Entre les accions realitzades hi ha l’aixecament topogràfic i la documentació dels abrics i dels barrancs de la Vall i Parellada, que ha permès conèixer i entendre el perquè de la concentració de pintures en els barrancs i de la seva ubicació.

També s’ha dut a terme l’estudi i identificació de les patologies que afectaven la conservació de les pintures, feina que ha permès disposar d’un mapa d’alteracions i problemàtiques, així com elaborar un pla ordenat i coherent de restauració i consolidació per a cada un dels conjunts de pintures rupestres.

Per tal de protegir els conjunts, aquests s’han tancat i, d’aquesta manera, també es vol millorar la gestió de visites concertades i guiades des del Ajuntament de Capçanes. Com a mesures preventives, s’han netejat i desbrossat els terrenys afectats pels tancaments de protecció i s’ha recuperat el camí que permetrà un bon accés. També s’ha instal·lat plafons informatius a cada un dels tancaments i panells.

El terme de Capçanes té la concentració de pintures rupestres més gran de Catalunya, amb un total de 19 conjunts identificats, concentrats en un espai força reduït, en dos barrancs. Els deu primers conjunts es van localitzar en abrics rocosos el 2006 i es van documentar dos anys més tard, el 2008.

Comentarios
Multimedia Diari