Reus Ocult, la recerca de racons desconeguts

La iniciativa, creada conjuntament per Vapor Lab i els estudiants de l'Escola d'Arquitectura de Reus, pretén fer arribar la història i l'arquitectura d'espais no tan coneguts

19 mayo 2017 22:04 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una de les característiques més importants de la ciutat de Reus és la seva arquitectura i la seva història. El modernisme plasmat en els edificis de Lluís Domènech i Montaner, com ara la Casa Navàs o l’Institut Pere Mata, el rastre d’Antoni Gaudí o el campanar gòtic de la Prioral de Sant Pere, són alguns dels exemples més coneguts del nostre patrimoni. No obstant això, encara queda molt per descobrir.

A la ciutat hi ha molts espais privats i públics de difícil accés, antigues instal·lacions industrials, habitatges privats, immobles de serveis i equipaments en desús, etc., que tenen un alt interès arquitectònic, artístic o històric i que són desconeguts per a la majoria de ciutadans.

Amb la iniciativa Reus Ocult, presentada per Vapor Lab i els estudiants de l’Escola d’Arquitectura de Reus, es pretén descobrir al públic un determinat nombre d’edificis i espais que formen part del patrimoni de la ciutat i que difícilment són visibles per a la ciutadania en general.

La jornada del Reus Ocult tindrà lloc el 19 de setembre, en el marc de la Festa Major de Misericòrdia, i consistirà a mantenir obertes les portes dels edificis assenyalats en el programa per a qualsevol persona i de forma gratuïta. En cada localització hi haurà tres voluntaris, que s’encarregaran, durant tot el dia, d’indicar la freqüència d’accés, el nombre de persones per grup, l’espera estimada de les cues i, per descomptat, les visites guiades.

Uns dels col·laboradors de la iniciativa és el Josep Lluís Blanch, treballador a l’empresa de coworking Vapor Lab. «Encara que aquesta és una iniciativa sense ànim de lucre, estem buscant la col·laboració dels mitjans i d’altres institucions per acabar de confirmar més localitats, voluntariat i, així, poder tancar el projecte.

Comptem amb la col·laboració dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, de l’Escola d’Art i Disseny, de la d’Història i la d’Arquitectura, una de les col·laboracions més importants. També estem buscant l’ajuda de l’Ajuntament», apunta el Josep Lluís.

 

Concurs Instaocult

Els espais a descobrir en aquesta ruta són de característiques variades: industrials, habitatge o equipament, tot i que s’ha buscat que tots tinguin un tret en comú: que guardin qualitats arquitectòniques, històriques o artístiques i que no hagin estat oberts mai al públic o que no siguin coneguts. De moment, els edificis inclosos en aquesta ruta són cinc, a falta d’altres possibles espais que queden per confirmar.

Al compte @reusocult de la xarxa social Instagram l’organització està realitzant concursos en els quals, amb fotografies de detalls, com ara poms, finestres o parts de les façanes, els participants han d’esbrinar de quin edifici es tracta. Fins ara les úniques localitzacions que s’han descobert al concurs Instaocult són l’Estació Enològica i l’Escola d’Art i Disseny.

L’Estació Enològica és una edificació modernista construïda entre el 1906 i el 1910 per l’arquitecte Pere Caselles Tarrats. Està composta per un edifici central de planta baixa i dos pisos i un seguit d’edificacions que alternen alçades de planta baixa i planta i pis, que ocupen el perímetre del terreny i deixen lliure la façana d’un dels primers centres enològics d’Espanya i Europa, situada al passeig de Sunyer.

El segon edifici desvetllat és l’escola d’Art i Disseny situada al carrer del Vent. Antiga localització que va acollir, històricament, el convent de les monges de la Mare de Déu de la Mare Moles, edifici modernista de cinc plantes al centre de Reus que recentment s’ha rehabilitat pels arquitectes Alonso Balaguer i Ivan Martín. La rehabilitació deixa com a preexistències la façana afegint una nova pell exterior que modifica l’altura de l’edifici.

A més d’aquest concurs, la iniciativa conjunta entre Vapor Lab i els estudiants de l’Escola d’Arquitectura de Reus també anima que els participants immortalitzin una vista o un detall dels edificis inclosos al catàleg de Reus Ocult, per així capturar l’essència del festival. En aquest cas i haurà dos premis, un atorgat per un jurat format per l’organització i un altre per un jurat públic que contarà la quantitat de “likes” de cada foto a Instagram.

 

El voluntariat

La cara visible del Reus Ocult, la peça clau de l’èxit en aquesta diada, seran els voluntaris. Des de l’organització es convida a participar en aquesta jornada per ajudar a realitzar les visites guiades, administrar el personal o immortalitzar la diada amb la mirada més creativa. Tothom que estigui interessat és benvingut, no cal tenir coneixements previs d’història o arquitectura, tot el que es necessita és tenir actitud, curiositat i ganes de treballar en equip.

Els voluntaris tindran la possibilitat d’escollir quin rol prefereixen: accés, informant el públic sobre el funcionament del Reus Ocult; guia, on s’explicarà al grup visitant el recorregut de l’interior de l’edifici, tot ensenyant l’arquitectura i la història; o registre, on s’immortalitzarà amb fotografies l’experiència.

La seva implicació i dedicació serà recompensada. A més de tota l’experiència que podran adquirir, també tindran prioritat a l’hora d’accedir als edificis. També se’ls obsequiarà amb samarretes de Reus Ocult i amb dos tiquets per a la festa de cloenda que es farà a la seu del Vapor Lab a les 20.30h.

Aquesta iniciativa enceta un projecte que té com a objectiu, a curt termini, convertir-se en una espècie de jornada de portes obertes de la ciutat reusenca.

És coneguda la desafecció, cada vegada més pronunciada, del jovent respecte de la seva ciutat de naixement. Aquesta tendència, accelerada en els últims anys necessita ser combatuda i, accions com aquesta busquen exactament això, generar relacions afectives, mitjançant el coneixement entre les noves generacions i la història de la ciutat de Reus.

Comentarios
Multimedia Diari