Reus abandera l’Associació de Torroners Xixonencs

Aquesta setmana s'ha presentat l’Associació de Torroners Xixonencs que compta amb 12 negocis artesans, sis d’ells centenaris, que defensen la qualitat i els productes de la terra en l’elaboració dels torrons

14 noviembre 2018 10:02 | Actualizado a 14 noviembre 2018 10:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Poques associacions poden presumir de reunir negocis centenaris  amb desenes de generacions d’experiència però seguir apostant per la innovació i sense perdre les seves principals senyes d’identitat. Aquest és el cas de l’Associació de Torroners Xixonencs de Catalunya (XICS) que ahir es va presentar a Reus amb l’objectiu de vetllar per la qualitat, la defensa dels productes de la terra i l’ofici de torroner.

Així mateix ho explicava Núria del Cacho, cinquena generació i actual responsable de Torrons Xixona Antonio Pla Ferrándiz, la qual també subratllava que la finalitat de l’entitat és «fer pedagogia» del torró. «Els nostres avis han fet molt bé la feina però potser no han explicat l’ofici», afegia Toni Hernández, de Torrons Vda de Vicent Asensi, que també subratllava que el torró artesà amb DO Xixona «és un producte sa, nutritiu, mediterrani i exclusiu». Però els 12 establiments que formen aquesta entitat sense ànim de lucre encara volen anar un pas més enllà i crear un segell de qualitat propi. 

Per tal d’aconseguir-ho, apunta Núria del Cacho, estan treballant en projectes paral·lels com ara l’elaboració d’un estudi comparatiu entre les barretes energètiques i el torró de Xixona. A més a més, i per continuar en aquesta línia, l’entitat col·labora amb l’Ajuntament de Reus a través del projecte PECT Nutrisalt.

De Xixona a la resta de Catalunya
De fet, la primera col·laboració es farà a través de l’IRTA Mas Bové a través d’un tast de degustació de torrons el divendres a la botiga de Torrons Xixona del Raval de Santa Anna. Durant la sessió, oberta a tota la ciutadania amb inscripció prèvia a www.latevaruta.com, maridarà amb avellana negreta i turca i amb ametlla marcona i americana. Després de Reus, els tastos repassaran els diferents municipis per continuar aprofundint en el coneixement del torró. 

L’Associació segueix la tradició dels primers torroners de Xixona que van traslladar-se a diferents poblacions per vendre els seus torrons artesans per les festes nadalenques. Una pràctica que després van seguir ampliant fins a instal·lar-se definitivament a Catalunya. Aquest és el cas, per exemple, de Torrons Xixona Antonio Pla Ferrándiz, el qual recentment ha estat guardonat amb el reconeixement d’Establiment comercial centenari per part de la Generalitat.

Més enllà de la defensa de les tradicions i del producte artesanal i local davant de la competència de les grans cadenes, els torroners de Xixona defensen la necessitat d’obrir-se al públic més jove per intentar revertir la caiguda de vendes que, asseguren, estan patint els darrers anys a conseqüència dels canvis d’hàbits. 

Comentarios
Multimedia Diari