Reus aprovarà un pressupost consolidat de 319 milions i preveu més de 4 milions de noves inversions

L´expedient, pactat entre grups municipals, destina més diners a polítiques socials i culturals

19 mayo 2017 20:18 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Reus aprovarà en el ple de dilluns un pressupost general consolidat de més de 319 milions d’euros, un 7,34% menys que el 2015. Segons ha explicat aquest divendres en roda de premsa el regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech, les xifres del pressupost “no són estrictament comparables” perquè la nova normativa pressupostària deixa fora del còmput aquelles empreses públiques que no tinguin el 100% del capital de l’Ajuntament. Amb tot, l’expedient preveu noves inversions per valor de 4,4 milions d’euros i augmenta els recursos per a les polítiques socials i culturals després de les esmenes presentades per ERC, Ara Reus i la CUP. Les esmenes amb els grups han significat un moviment de partides de 325.000 euros, segons Enrech.

El pressupost es portarà a votació al ple de dilluns i contempla un pressupost per l’Ajuntament de 107,6 MEUR; 215,4 MEUR per empreses municipals i 7,2 MEUR per organismes autònoms, que acumulen els 319,2 MEUR del pressupost consolidat. Un dels elements més destacats del pressupost és la “consolidació i despesa de serveis socials”, on destaca la partida per beques menjador –de 570.000 euros- i en serveis d’assistència domiciliària. En aquest sentit, els serveis socials tenen un increment del 14,68% respecte al 2015 i es destinaran, en total, 4,4 MEUR.

D’altra banda, també s’ha fet un increment en el pressupost de Cultura com a “posada en marxa” per la ciutat, que l’any vinent serà “capital de la cultura catalana”. L’increment, d’un 2,89%, situa en 3,2 MEUR la partida destinada a cultura. D’altra banda, per al departament de Biblioteques es contempla un increment del 67,56% per posar en ple funcionament la Biblioteca Pere Anguera. El departament d’Esports també es beneficia d’un augment en els pressupostos de 5,09% respecte al 2015, amb un total de 2,4 MEUR destinats. En aquest sentit, Enrech ha recordat que la ciutat és la seu de la Copa del Rei d’hoquei patins.

Pel que fa a les noves inversions, de 4,4 MEUR, un 156,28% més respecte al 2015, s’inclou una actuació pels Jocs Mediterranis del 2017, per la qual el consistori rebrà una subvenció de la Diputació de Tarragona per un import d'1,805 MEUR. Amb totes les inversions, l’Ajuntament preveu destinar 13,9 MEUR, amb inversions de 5 MEUR com a finançament préstec per al nou hospital i 4,46 MEUR com a finançament préstec per la Nova Fira.

Respecte al 2015, els pressupostos d’enguany “no contemplen l’ingrés extraordinari de Metrovacesa”, empresa promotora del centre comercial La Fira, inaugurada a finals del 2015, i tampoc la moratòria del Pla d’Ajust, que eximia el pagament d’interessos del préstec. Per tot plegat, suposa una reducció de la càrrega financera que és conseqüència de l’amortització anticipada.

 

Acords municipals

Segons les valoracions fetes dijous per l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, els pressupostos s’aprovaran dilluns previsiblement amb la llum verda d’Ara Reus, ERC-MÉS-MDC-Avancem, i l’abstenció del Partit Popular i la CUP. Les esmenes dels grups municipals han fet augmentar les partides destinades a polítiques socials i culturals. Segons Enrech, les negociacions per tirar endavant el pressupost responen a una “bona voluntat a l’hora d’entrar en debat” i suposen “una nova manera de fer” al consistori.

Comentarios
Multimedia Diari