Reus bonificarà el 95% de l'IAE, l'IBI i ICIO per atraure grans empreses i generar ocupació

L'alcalde Carles Pellicer qualifica la reforma fiscal "d'ambiciosa" i "històrica"

15 octubre 2020 12:46 | Actualizado a 15 octubre 2020 12:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'Ajuntament de Reus bonificarà el 95% dels impostos d'activitats econòmiques (IAE), de béns i immobles (IBI) i el de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) a les noves empreses que s'instal·lin a la ciutat i aquelles que ampliïn la plantilla amb la creació de llocs de feina estables. El consistori ha presentat aquest dijous el paquet de mesures fiscals per l'any 2021 que té com a objectiu captar grans empreses, generar ocupació al municipi i fomentar la construcció d'habitatges de protecció oficial. El seu alcalde, Carles Pellicer, ha qualificat la proposta fiscal d'"ambiciosa i històrica". "És una de les reformes fiscals més importants de la ciutat que no té comparació amb altres", ha afirmat.

La proposta de reforma fiscal, que inclou un paquet de sis bonificacions, té com a objectiu atraure noves grans empreses a la ciutat, generar ocupació i fomentar l'habitatge de protecció oficial. Segons Pellicer, es tracta de la reforma fiscal "més important de la història recent de la ciutat" i suposa una "ambiciosa" política d'incentius i d'estímuls fiscals que permetrà "treure tot el potencial que té Reus". A més, també l'ha qualificada de "pionera" entre els municipis de l'entorn i entre les grans ciutats del país.

Les noves mesures preveuen incorporar tres noves bonificacions a les tres principals ordenances fiscals. En concret, es bonificarà el 95% de l'IAE a les empreses que inverteixin per ampliar la seva capacitat productiva -tant de les noves companyies o de les ja instal·lades a la ciutat- i que generin llocs de treball estables; també es bonificarà el 95% de l'IBI a les noves empreses que s'instal·lin a la ciutat o que inverteixin o ampliïn la seva capacitat de producció. Així mateix, l'Ajuntament rebaixarà el 95% de l'ICIO en aquelles obres que suposin la implantació de noves activitats empresarials; inversions i en les actuacions que suposin la creació de nous llocs de treball de les empreses que ja estan ubicades a Reus.

Segons ha detallat la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, les empreses que vulguin obtenir aquestes bonificacions hauran de contractar un mínim de 25 persones, creant llocs de treball estables, i la seva contractació s'haurà de tramitar a través de l'IMFE Mas Carandell. "Introduïm una clàusula important, hauran de tramitar les contractacions del personal a través del servei de Mas Carandell, això afavorirà la ciutadania de Reus i de l'entorn", ha valorat Caballero. A més, ha explicat que les rebaixes fiscals de l'IAE i l'IBI tindran una vigència de deu anys, dels quals els cinc primers tindran la bonificació màxima, mentre que la resta d'anys la rebaixa fiscal es reduirà en un 10% cada any.

Pel que fa a les mesures per fomentar l'ocupació, la reforma fiscal modifica les bonificacions de l'IAE vigents fins ara i es bonificarà entre el 25 i el 50% a aquelles empreses que augmentin la plantilla amb contractes indefinits. En concret, es bonificarà el 25% en els casos que l'increment sigui entre un 10 i un 15% - fins ara era del 10%-; si la plantilla creix entre un 15 i un 25%, la bonificació serà del 40% - fins ara era del 15%-; i si augmenta més de 25%, es rebaixarà el 50% - fins ara era del 25%.

Finalment, per impulsar la construcció d'habitatge de protecció oficial, el consistori preveu bonificar el 95% de l'ICIO per a les obres de nova edificació en edificis d'habitatge protegit. Es tracta d'una mesura nova. A la vegada, també rebaixarà a la meitat l'IBI dels habitatges de protecció oficial durant deu anys. Fins a l'actualitat, només es bonificava el 50% durant els primers sis anys i en el setè i vuitè any el 30%.

L'equip de govern ha assenyalat que no s'incrementaran la resta d'impostos i preveu debatre la proposta de reforma fiscal en el pròxim plenari previst per al 23 d'octubre. "Són sis mesures d'estímul econòmic, la reforma més ambiciosa que situa Reus a la capçalera fiscal del país", ha destacat la regidora d'Hisenda.

Comentarios
Multimedia Diari