Reus: devoció compartida i amb relleu generacional

La confraria de Sant Bernat Calvó celebra el 65è aniversari un any després per la Covid i ho fa amb una mostra i una xerrada avui (20 h) a la parròquia del barri Fortuny 

24 marzo 2021 11:33 | Actualizado a 24 marzo 2021 11:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La confraria de Sant Bernat Calvó de Reus celebra el seu 65è aniversari un any després, ja que a causa de la Covid, l’any passat, no van poder realitzar cap acte commemoratiu. Val a dir, però, que la Imatge de la Pietat sí que en celebra 65 anys enguany. La trajectòria de l’entitat, a més, va ser reconeguda amb una menció honorífica municipal pels volts del mes de febrer. L’Ajuntament de la ciutat va reconèixer, en aquest cas, l’efemèride i va destacar la participació de La Pietat a la Processó del Sant Enterrament.

La celebració del 65è aniversari se celebrarà avui dimecres a les 20 hores a la parròquia de Sant Bernat Calvó del barri Fortuny. Allà s’hi emplaçarà una exposició que repassa la història de l’entitat fundada a Barcelona per reusencs  que hi residien i, tot seguit, hi haurà una xerrada, la qual du per títol 65 anys d’his-tòria i anirà a càrrec del comunicador Enric Tricaz. 

Un elogi als inicis

Pel que fa a la mostra expositiva –la qual inclou reculls de premsa antics, programes i invitacions de Setmana Santa, imatges de celebracions religioses d’anys enrere i altres elements característics de la confraria, com ara estandards, escuts i l’hàbit dels confrares, amb tots els seus elements (i propi del Cister)–, romandrà oberta fins a una setmana després de la celebració de la Setmana Santa d’enguany. 

«Hem volgut mostrar l’escut antic i el nou, per exemple, així com hem fet amb altres elements, perquè creiem que és un elogi als inicis de la confraria, a les nostres arrels», explica el president d’aquesta, Ramón Pérez. La seva voluntat ha estat mostrar com ha evolucionat l’entitat a través dels anys amb setmanaris i revistes com a testimoni. «Aquestes publicacions ens han ajudat a conèixer l’activitat que hi havia; fins i tot, de l’existència de seccions. I és que, més enllà de preparar la Setmana Santa, hi ha un vessant social present a la confraria», resol. Per la seva banda, el vicepresident, en Josep Maria Baiges Bañeras, també assenyala que la Imatge de La Pietat és, també, un reclam més de la instal·lació. «De fet, és el seu lloc natural i és una sort que estigui a disposició de la gent, la qual pot retre-li culte», enraonen. També volen traslladar el seu agraïment al president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de la ciutat, Josep Domene, «qui ens va facilitar elements clau per tal de poder-los exposar», completa Pérez. 

Preguntats pel volum de membres que hi ha a la confraria de Sant Bernat Calvó, ambdós integrants esmenten, cofois, que n’hi ha una seixantena de persones. «Evidentment, no tots surten (abans de la Covid) en processó, però podem dir que hi ha, aproximadament, tres generacions i que hi ha relleu generacional format. És un aspecte del qual n’estem molt orgullosos», destaquen. 

La seu social de la confraria és, també, el propi temple de Sant Bernat Calvó i n’esmenten un aspecte «molt rellevant»: «Totes les tasques de la confraria han estat impulsades per gent del barri que s’estimava (i s’estima) la Setmana Santa de Reus, que lluita per donar continuïtat a la seva celebració». Ho diuen tot posant l’èmfasi a la temporada en què la confraria va restar en pausa, «uns vint anys», i va reactivar-se pels veïns i veïnes del barri Fortuny a principis dels noranta. «La seva tasca és encara més valuosa si ens centrem en el fet de trobar-nos tant lluny del nucli antic. Veritablement, es nota i hem de fer un gran esforç per fer difusió de la nostra activitat», conclouen. 

Comentarios
Multimedia Diari