Reus es replanteja l'ús de la bicicleta al nucli antic i el fomentarà amb itineraris preferents i aparcaments

El consistori preveu tenir enllestit en menys d'un any el pla específic per a la mobilitat en bicicleta a tota la ciutat

19 mayo 2017 19:40 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Reus vol facilitar i dinamitzar l’ús de la bicicleta al nucli antic de la ciutat i fer-lo compatible amb les zones de vianants. El regidor d’Urbanisme, Marc Arza, ha admès que, en els darrers anys, aquesta no havia estat una prioritat del consistori. De fet, les ordenances fixaven una política restrictiva i en prohibien la circulació pels espais de vianants, però ara s’aposta perquè la bicicleta deixi de ser un mitjà de transport residual i guanyi protagonisme. Arran de l’acord i el consens entre els grups municipals en el marc de la Comissió especial per a la redacció del pla específic per a la mobilitat en bicicleta, que es preveu tenir enllestit en menys d’un any, les actuacions s’iniciaran al nucli antic. En aquesta zona, hi haurà nous aparcaments, se senyalitzaran itineraris de vies preferents per a bicicletes d’entrada i sortida al Tomb de Ravals, i s’establiran límits de velocitat màxima d’entre 10 i 30 km/h.

En els propers dies l’Ajuntament de Reus adoptarà les primeres mesures per ordenar la circulació de bicicletes pel centre de la ciutat. Un dels aspectes més visibles serà la senyalització de diversos itineraris d’entrada i sortida del Tomb de Ravals que seran d’ús preferent per als vehicles de pedals. En concret, s’establiran tres itineraris d’entrada a través del carrer del Vidre, de la plaça del Baluard i del carrer de Sant Pere Apòstol; i quatre itineraris de sortida, pels carrers d’en Vilar, Major i del Fossar Vell, de l’Hospital i de Vallroquetes.

La velocitat màxima es limitarà als 30km/h al Tomb de Ravals i al carrer de Sant Joan; i als 10km/h en tots els carrers senyalitzats de l’interior del nucli antic. A més, s’instal·laran nous aparcaments per a bicicletes a la plaça del Mercadal, la plaça del Teatre i al Pallol, que se sumaran als que ja funcionen en diversos punts del Tomb de Ravals, entre altres punts del centre de la ciutat.

El consistori ha realitzat un canvi d’estratègia en aquest àmbit, ja que, a hores d’ara, les ordenances no permeten la circulació de bicicletes pels espais de vianants. Tot i això, el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Reus, Marc Arza, ha afirmat que “no s’ha multat ningú” per circular pel Tomb de Ravals i ha garantit que la Guàrdia Urbana continuarà aplicant un criteri de “sentit comú”.

El regidor ha defensat que les característiques de la ciutat la fan idònia per desplaçar-se en bicicleta i ha afirmat que el seu objectiu és que, a mitjà termini, se situï entre els mitjans de transport més utilitzats. En paral·lel, una comissió municipal i les regidories d’Urbanisme, de Medi Ambient i de Via Pública continuen treballant en l’elaboració del Pla estratègic per a la mobilitat en bicicleta, que estarà enllestit en un màxim de deu mesos.

La comissió té el seu origen en el Pla de Mobilitat Urbana de Reus, aprovat l’any 2014, que preveu augmentar la superfície i qualitat de la xarxa viària dedicada als vianants i als ciclistes, preveient-se, entre altres accions, la redacció del Pla específic per a la mobilitat en bicicleta, que defineixi les infraestructures, normativa, seguretat viària, intermodalitat i campanyes de promoció i seguretat. Entre altres accions, també preveu millorar la xarxa de vies ciclistes en quant a seguretat, senyalització i continuïtat, així com implantar nous aparcaments.

El consistori s’ha fixat en les polítiques desenvolupades per l’Ajuntament de Terrassa, que ha treballat de bracet amb els col·lectius d’usuaris per definir i millorar el transport dels ciclistes. Una de les entitats que formen part de la comissió reusenca, Bicicamp, ha acollit amb satisfacció la iniciativa del consistori. “Hem viscut una travessa del desert, en què no podíem plantejar cap directriu i agraïm el canvi radical produït a l’inici de legislatura”, ha manifestat el president de l’entitat, Josep Maria Galofre, qui alhora ha reivindicat la normalització de la mobilitat en bicicleta, atès el seu caràcter saludable.

Comentarios
Multimedia Diari