'Reus és una ciutat ferida pel llamp del geni'

El Teatre Fortuny es va omplir en un acte conduït per Txe Arana en el marc de la inauguració de Reus com a Capital de Cultura Catalana 2017

19 mayo 2017 16:34 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Marià Fortuny, Antoni Gaudí, Josep Tapiró, Gabriel Ferrater, Eduard Toda, Roseta Mauri... Aquests van ser alguns dels noms més pronunciats ahir al Teatre Fortuny de Reus, una ciutat que, com va dir el conseller de Cultura, Santi Vila, «està ferida pel llamp del geni». Vila va voler obrir així l’any de la capitalitat cultural, subratllant la tasca del dramaturg Lluís Pasqual –també present a l’acte– tot citant-lo entre els genis, i posant en relleu la cursa de la ciutat cap a l’Oscar de la mà de l’Escola de Cinema de Reus i el curtmetratge Timecode. I és que Oscar també va ser una de les paraules més repetides. La nominació ha arribat en el millor moment, just a temps per donar encara més impuls al pes cultural de la ciutat en el seu gran any.

Reus agafa, així, el relleu de Vic. I ho fa amb ganes d’aprofitar l’oportunitat d’obrir-se encara més al món, ja que, com bé va dir l’alcalde, Carles Pellicer, «som una ciutat on la cultura es veu, i es viu». Les autoritats van coincidir en remarcar la importància de les entitats que fan possible la vida cultural de la ciutat, i el pes d’esdeveniments reconeguts i consolidats com el Trapezi, el Memorimage o el Festival Europeu de Curtmetratges.

«Reus és una ciutat creativa, atractiva i potent», va dir l’alcalde. I així ho volen fer, mirant cap al futur, com va manifestar la regidora de Cultura, Montserrat Caelles: «Tenim un any per compartir el talent i la singularitat dels nostres creadors».

L’acte, dirigit pel dramaturg Francesc Cerro, va ser conduït per l’actriu Txe Arana, qui va anar intercalant cites i fragments de primeres espases de la cultura com Gabriel Ferrater o Salvador Espriu, en un Fortuny ple a vessar de ciutadans, membres d’entitats i autoritats. Entre elles, també l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; la consellera d’Ensenyament (i reusenca), Meritxell Ruiz, i, evidentment, el president de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela. Segons ell, hi ha tres grans esdeveniments al món al llarg de la història, les Exposicions Universals, els Jocs Olímpics i les Capitalitats Culturals.

Per la seva banda, el president de la Diputació, Josep Poblet, va insistir a posar en relleu el valor de la gent. De la gent que fa possible la vida cultural d’una ciutat com Reus.

Enmig de tot plegat s’anaven succeint imatges d’un vídeo que relatava la rellevància de la ciutat en l’àmbit cultural, amb diferents testimonis que recollien la seva visió. Fora, esperaven els Gegants de Reus, per anar tots en comitiva cap a la plaça del Mercadal, que esperava, plena a vessar, l’espectacle inaugural de la Capitalitat Cultural de Reus 2017.

Comentarios
Multimedia Diari