Reus estrenarà un festival de rumba catalana presentat per Moncho i on actuarà el nebot de Peret

La ciutat enfila la recta final del seu any com a Capital de la Cultura Catalana amb la previsió de celebrar 267 activitats

06 septiembre 2017 11:26 | Actualizado a 13 septiembre 2017 11:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Reus enfila la recta final de la seva capitalitat cultural. Un any en què haurà sumat 478 activitats i que s’apropa a la meta amb bones sensacions. D’aquí a final d’any hi haurà 267 activitats, amb algunes novetats com el primer Festival de Rumba Catalana o el congrés Món Gegant. Tot plegat conviurà amb la celebració de cites ja habituals, tradicionals i consolidades en el calendari reusenc com la Festa Major de Misericòrdia o els festivals Accents, COS i Memorimage.

Encara és aviat per fer valoracions definitives. Falten mesos. Però l’Ajuntament ja ho té clar i ho qualifica d’èxit absolut. De fet, segons ha explicat aquest dimecres la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, el Festival de les Arts de Reus (FAR) celebrat aquest estiu amb l’Institut Pere Mata com escenari de luxe els va deixar tan bon regust de boca que tenen clar que li volen donar continuïtat. És aviat per definir com serà, si mantindrà l’essència o si li donaran la volta. Però han vist que la proposta ha funcionat i ha nascut amb vocació de fer-se un lloc en l’agenda cultural reusenca. Per la seva banda, l’alcalde, Carles Pellicer, ha explicat que s’han fet enquestes de valoració entre la ciutadania, i que la nota mitjana que posen a la capitalitat cultural se situa al voltant del vuit, tant pel que fa a la qualitat com a l’organització de les diferents propostes.

La idea és donar continuïtat al Festival de les Arts de Reus, que ha viscut aquest estiu la seva primera edició

Una idea que també es vol consolidar, tot i que encara s’ha d’estrenar i avaluar la resposta del públic, és el primer Festival de Rumba Catalana. Serà el dia 16 de setembre i tindrà com escenari el parc de Mas Iglesias, responent així a la voluntat de descentralitzar també l’activitat cultural i dur-la més allà dels escenaris habituals. El festival, presentat per Moncho, comptarà amb la presència dels grups Ai ai ai, Miliu Calabuch (nebot de Peret) i Arrels de Gràcia.

La voluntat també és repetir el format del gran acte inaugural que es va dur a terme al Mercadal per donar el tret de sortida a Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, i celebrar, ja entrat el mes de gener, una gran cloenda que aniria en la mateixa línia, quan es farà el relleu en la capitalitat cultural, que passarà a les mans de Manresa.

S'han fet enquestes entre la ciutadania i la nota mitjana que donen a la capitalitat cultural se situa en un vuit

Les diferents propostes s’emmarquen en eixos concrets: Història i Patrimoni; Festes i Tradicions; Llengua, Literatura i Pensament; Arts Escèniques; i Coneixement, Creativitat i Innovació. Hi haurà, doncs, el Simposi Lluís Domènech i Montaner, a principis d’octubre; jornades sobre el llibre infantil català ‘A la llum de Llull’ o el cicle Música als Barris que se celebrarà aquest mateix setembre. També jornades d’arquitectura i disseny, la cloenda del Vermusic, exposicions i d’altres propostes musicals com el concert encapçalat per Macaco que es va donar a conèixer aquest dimarts, o l’espectacle ‘Misericòrdia: de Reus al cel’, que l’Orfeó durà a la Prioral a mitjans de setembre. Entre d’altres actes, destaca la Diada Castellera de Misericòrdia, que se celebra cada dos anys.

Pellicer ha posat de relleu la importància de l’estreta col·laboració amb les entitats per tirar endavant les diferents propostes. De fet, des de l’Ajuntament volen deixar clar que les entitats i la seva gent són els grans protagonistes. I és que són ells els qui han tirat del carro i ho han encapçalat tot plegat. L’alcalde, a més, està del tot convençut que el paper de Reus és dels millors –si no és el millor- de tots els que han exercit la responsabilitat de convertir-se per un any en capital de la cultura catalana.

Més de 800.000 euros

Reus Capital de la Cultura Catalana compta amb un pressupost total que supera els 800.000 euros, segons ha explicat la comissària, Montse Grau. D’aquests, 230.000 els aporta l’Ajuntament, 200.000 la Diputació i d’altres diferents patrocinadors i mecenes, un paper que ha posat també de relleu el propi alcalde com a “clau” en l’organització de l’esdeveniment. La Generalitat també hi ha pres part, tant amb recursos com econòmicament.

Aquesta tarda, representants del consistori i de diferents entitats seran al Palau Robert per donar a conèixer oficialment els actes, en un acte que estarà presentat per la periodista reusenca Montse Llussà.

Comentarios
Multimedia Diari