Reus examina els millors vermuts catalans

Una vintena d'experts del món del vi valoren les diferents tipologies a cegues en el marc de la tercera edició dels Premis Vinari dels vermuts catalans, aquest dilluns al Centre d'Art Cal Massó

08 mayo 2017 18:06 | Actualizado a 23 mayo 2017 10:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una vintena d’enòlegs, sommeliers, periodistes del món vitivinícola i representants de l’àmbit de la cocteleria han evaluat aquest diiluns, en un tast a cegues al Centre d’Art Cal Massó, diferents vermuts catalans en el marc de la tercera edició dels Premis Vinari dels vermuts catalans. El certamen organitzat pel diari digital Vadevi.cat celebrarà aquest dijous 11 de maig a les 12 hores el lliurament de premis al restaurant Vermut Rofes i el presentarà l’humorista Toni Albà.

Amb una jornada plena de novetats, el jurat professional ha començat doncs amb una ronda d’estils variats i no massa comuns. «Hem detectat que a banda de les tres categories que parlàvem al principi –de vermuts blanc, negre i reserva–, hi ha altres estils de vermut: taronges, daurats, etc.», ha posat en context la directora dels Premis Vinari, Eva Vicens.

Amb aquesta premissa, enguany s’ha pensat d’incloure una categoria específica on encabir aquests vermuts tan particulars. «Per poder destacar així la diferència entre els vermuts més tradicionals amb els d’una tipologia més trencadora», ha matissat.

El ‘packaging’

Enguany també han volgut donar protagonisme a la imatge de l’etiquetatge (packaging). Segons Vicens, «si volem que això creixi cap a la distribució i arribi al consumidor, esdevé un element important a tenir en compte. Per tant, a banda de tenir un jurat que faci un tast a cegues amb els vermuts, també en disposem d’un altre de paral·lel on hi ha il·lustradors, dissenyadors i periodistes», ha destacat la directora dels Premis Vinari. Aquests professionals veuran totes les etiquetes presentades i decidiran quina és la millor del concurs. Amés, és una categoria que està patrocinada per Reus és la Capital de la Cultura Catalana 2017.

Aquesta tercera edició tornarà a gaudir un cop més de la distinció del millor vermut en el marc de la cocteleria. «Ens agrada destacar-ho, perquè el Club del Bàrman ha col·laborat amb nosaltres des del principi i és una branca molt curiosa. Els seus membres treballen fent còctels de forma diària i el vermut és un ingredient força habitual», continua Vicens. A tall de curiositat, ha esmentat que el dia del lliurament de premis el públic assistents podrà veure l’elaboració en viu del vermut guanyador en el marc cocteler.

Especialitzar el jurat

Uns dels objectius clars dels Premis Vinaris dels vermuts catalans és potenciar el producte i fer difusió de tots els que s’elaboren de punta a punta del país. Segons Vicens, amb el pas de les edicions també pretén educar el jurat. «Intentem especializar-lo encara més, una tasca complicada, perquè no existeixen professionals especialitzats en aquesta beguda. Cada cop hi ha més gent que coneix el producte i mirem de trobar periodistes que hagin tastat molts vermuts per aprofitar la seva experiència». Un dels casos és el del director de la revista Cuina, Josep Sucarrats, també present a l’acte i qui ha elaborat Teoria i pràctica del vermut.

I és que com bé va descriure, el vermut és una beguda «molta complexa», una afirmació amb la qual el sommelier freelance Xavier Nolla també col·laborador de Codorniu, ha estat d’acord. «Són tants matisos i és un vi tan específic que necessites molta concentració per trobar l’essencial del producte», explica l’expert. A més, quan es tasta a cegues s’ha d’oblidar les preferències i «centrar-te en les varietats dels productes i els seus equilibris».

El certamen compta amb el suport de l’Agència de Promoció de Reus, del Centre d’Art Cal Massó, de la capitalitat cultural, Vermut Rofes, el Club del Bàrman i Gràfiques VARIAS.

Comentarios
Multimedia Diari