Reus i Artur Mas: un inici en dos sentits

El 129è president  de la Generalitat va presentar el seu llibre ‘Cap fred, cor calent. El procés en primera persona’ al Círcol de Reus 

06 marzo 2020 09:11 | Actualizado a 09 marzo 2020 16:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tot va comença a Reus. O si no tot, dos dels episodis més rellevants de la vida del 129è president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. De fet, la capital del Baix Camp és un lloc on el polític és sempre ben rebut. I també ho va ser ahir al vespre, quan més de 120 persones van omplir la sala d’actes del Círcol de Reus amb motiu de la presentació del llibre Cap fred, cor calent. El procés en primera persona, escrit pel mateix Artur Mas. 

En aquest emblemàtic espai reusenc i amb dels molts representants del Camp de Tarragona del PDeCat, com l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; l’actual president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset; el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud i un llarg etcètera de personalitats destacades, el periodista Francesc Gras, d’aquest mitjà, va conduir una entrevista en la qual Mas va mostrar un perfil proper, crític -també amb ell mateix- i, per molt que potser no ho volia, polític.

I, precisament, va deixar descobrir com Reus l’ha marcat en dos d’aquest aspecte. Sempre és un plat llaminer apropar-se a les curiositats i l’expresident ho va permetre, perquè a la ciutat «m’hi sento com a casa». Una frase que podria sonar a tòpic, però que es fa veraç després de veure el lligam familiar que hi té. «El meu avi, nascut a Valls, va venir a Reus amb 14 anys i va treballar a la Casa Navàs de paleta». Per si no fos prou, a la ciutat, també hi va néixer la seva mare.

Però Reus també és escenari d’un dels episodis polítics més importants de l’expresident. «Just en el congrés de Convergència celebrat a Reus el 2012, va ser quan el partit va decidir passar de l’autonomia a l’independentisme. És aquí quan comença l’operació del dret a decidir», explicà Mas, que li va donar més rellevància històrica afegint que «aquí van començar les eleccions del 9N, unes eleccions que em resten 12 diputats però amplien el concepte del dret a decidir. I és llavors quan neix la Operación Catalunya comandada per Villarejo, una operació de les clavegueres de l’Estat».

Just en el Congrés de Convergència celebrat a Reus el 2012 va començar l’operació del dret a decidir

En una conversa de gairebé una hora, Artur Mas va fer un resum de què es pot trobar al seu llibre: el seu punt de vista clar i sincer de com va viure (i viu) el procés en primera persona, però també d’un President de la Generalitat a qui li va tocar viure «una època molt dura i apassionant que ha canviat la història recent de Catalunya», a més de curiositat i sinceritats: com ara que no es penedeix d’haver-se apartat després de les eleccions del 25 «per no perdre la majoria independentista». L’expresident també va demanar que JuntsxCat defineixi el seu camí polític amb «amb un projecte de país global més enllà del procés sobiranista».

I com a lliçó, va remarcar: «A la política cal cap fred per prendre decisions; cor calent per viure les emocions i pell gruixuda per aguantar les putades que et fan i que fas. Aquesta última és essencial per sobreviure». I amb tot això, el ‘fenomen Mas’ va vendre ahir, a Reus, més de 300 llibres.

Comentarios
Multimedia Diari