Reus i Cambrils estrenen Aparcar, una aplicació per pagar la zona blava des del telèfon mòbil

L'eina s'emmarca en el conveni de col·laboració sobre projectes 'smart city' entre ambdues ciutats

19 mayo 2017 20:10 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els ajuntaments de Reus i Cambrils posen en marxa una nova aplicació per facilitar el pagament de l’estacionament a la zona blava de les dues ciutats a través de dispositius mòbils. L’aplicació, desenvolupada amb tecnologia pròpia a través de les empreses municipals Reus Mobilitat i Serveis i Aparcam, s’emmarca en el conveni de col·laboració signat entre els dos consistoris per al desenvolupament de projectes ‘smart city’ i solucions innovadores per millorar la mobilitat. A través de l’aplicació, l’usuari podrà pagar per aparcar sense necessitat de desplaçar-se fins al parquímetre per extreure el tiquet corresponent. Gràcies al sistema de geolocalització del telèfon mòbil, l’usuari pot localitzar fàcilment el carrer on estaciona el vehicle i pagar la tarifa corresponent.

Una de les novetats que introdueix l’aplicació és que els usuaris només han de pagar la zona blava pel temps exacte d’aparcament del vehicle. Així, cal activar l’aplicació en el moment de l’estacionament i desactivar-la quan es retiri el vehicle. L’aplicació disposa d’un sistema d’avisos que notifica a l’usuari que s’està a punt de sobrepassar el temps màxim autoritzat d’estacionament.

També permet activar el tiquet fora de l’horari de regulació -migdia, nit o festiu- i el temps comença a comptar quan s’inicia l’horari regulat. Sempre cal finalitzar l’estacionament quan s’arriba al vehicle i, en cas de superar el temps màxim permès en cada zona, es podrà anul·lar la denúncia des de la mateixa aplicació.

L’aplicació té un apartat de gestió de multes, des d’on l’usuari podrà anul·lar les possibles denúncies per haver sobrepassat el temps màxim d’estada. A través de la càmera del mòbil i d’un lector de codis de barres, es podrà llegir l’avís de denúncia en paper i anul·lar-lo, tal com es fa amb els tiquets convencionals als parquímetres.

 

Una aplicació per a dues ciutats

L’aplicació serveix tant per als usuaris de la zona blava de Reus com de Cambrils, fruit de l’acord de col·laboració a què van arribar els ajuntaments de les dues ciutats l’any passat per al desenvolupament de projectes Smart City. Els usuaris només hauran de descarregar l’aplicació una vegada i donar-se d’alta per aparcar indistintament a qualsevol punt de zona blava. El servei de geolocalització ja situarà el vehicle al lloc corresponent i adaptarà els horaris i les tarifes de pagament de cada carrer i població.

Per poder posar en marxa Aparcar, Reus Mobilitat i Serveis i Aparcam han incorporat nous terminals per a la vigilància de la zona blava, preparats per detectar els vehicles aparcats correctament amb tiquet virtual. Aquests terminals han funcionat durant tres mesos en període de proves. L’aplicació que estrenen conjuntament Reus i Cambrils s’ha desenvolupament íntegrament amb tecnologia pròpia i amb l’objectiu de ser una eina àgil, pràctica i fàcil d’utilitzar.

La nova aplicació Aparcar també incorpora un resum històric de consum que permet controlar la despesa en zona blava amb el detall de dies, hores i zona. Aquesta informació també es pot enviar per correu electrònic. En el cas de les empreses i els professionals autònoms que utilitzen la zona blava, l’aplicació facilita l’obtenció d’una factura sense necessitat de guardar i lliurar els tiquets de manera presencial.

 

Ampliació als aparcaments regulats

A Reus la zona blava funciona de dilluns a dissabte de 9 a 13h i de 16 a 20h. El temps màxim per aparcar oscil·la entre els 90 minuts als carrers del centre i les quatre hores de les àrees de llarga estada com la de la Riera Miró. La capital del Baix Camp disposa de 1.475 places de zona blava, 780 de les quals són al carrer i la resta es troben repartides en nou àrees de llarga estada.

En el cas de Reus, Aparcar també ofereix informació a temps real de les places disponibles als aparcaments municipals, a quina distància es troben i com arribar-hi a través de Google Maps. A la llarga, Reus Mobilitat i Serveis té previst renovar l’aplicació perquè també permeti pagar als aparcaments municipals de Reus o activar les estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics.

A Cambrils, les zones d’aparcament regulat -zones blaves i zones taronges- canvien en funció de l’època de l’any, responent a una major demanda durant els mesos d’estiu. La ciutat disposa de diferents tipus d’aparcament segons les necessitats de cada espai: des de les àrees d’aparcament de superfície alternatives que són gratuïtes, les zones taronges de tarifa tova per a estades llargues, fins a les zones blaves per a l’alta rotació de vehicles, així com els aparcaments soterrats i vigilats.

Aparcar facilitarà l’ús de les zones regulades amb un sol clic, tant per a aquells usuaris habituals com per als nous visitants de la ciutat. D’altra banda, l’aplicació també ofereix informació en temps real de les places disponibles dels aparcaments regulats i, en un futur, permetrà obtenir informació de les estacions de recàrrega de vehicles elèctrics i activar-les.

 

Comentarios
Multimedia Diari