Más de Reus

Reus Cultura

Reus impulsa un cicle sobre la cultura japonesa

El Centre de Lectura organitza el programa d'activitats 'Ressò de japonisme', amb més d'una trentena de propostes

Redacció

Whatsapp
Rebeca Pujals, mostrant un dels gravats. El cicle s´emmarca dins la capitalitat cultural de Reus. Foto: Alfredo González

Rebeca Pujals, mostrant un dels gravats. El cicle s´emmarca dins la capitalitat cultural de Reus. Foto: Alfredo González

El Centre de Lectura de Reus, amb el patrocini de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, organitza des d’aquest gener i fins al mes de maig el cicle Ressò de japonisme, un programa d’activitats que donarà a conèixer diferents aspectes de la cultura japonesa, entre els quals la literatura artística i els gravats japonesos de principis del segle XX pertanyents als fons de la biblioteca de l’ateneu reusenc. El cicle, amb més de trenta propostes, inclou també tallers, conferències i una programació monogràfica del Cine Club del Centre de Lectura titulada Ressons del Japó.

Tal com ha explicat la comissària del cicle, Rebeca Pujals, la programació és possible gràcies a la col·laboració de diferents entitats i institucions, entre les quals hi ha entitats japonistes locals, la Casa Asia de Barcelona, la Japan Foundation i el Consolat del Japó a Catalunya. A partir de la important col·lecció patrimonial japonista que es conserva a la biblioteca del Centre de Lectura amb obres úniques de 1910 i 1911 i diferents revistes també de l’època s’ha dissenyat una exposició que es podrà veure del 24 de març al 22 d’abril. En paral·lel, i des del passat 18 de gener, s’han previst un seguit d’activitats com conferències, tallers artístics, origami col·lectiu, activitats infantils i un cicle de cinema japonès.

L’any 2014 Rebeca Pujals va iniciar l’estudi i catalogació de la col·lecció de llibres japonesos de la biblioteca del Centre de Lectura de Reus per valorar un conjunt de 29 llibres i 140 revistes de principis del segle XX que contenen gravats a color, sobre paper i seda, fototípies de gran qualitat de les editorials japoneses Shimbi Shoin i The Kokka Publishing Company. Aquest treball de recerca amb descripció catalogràfica es va presentar com a tesi del màster en Anàlisi i gestió del patrimoni artístic (Universitat Autònoma de Barcelona).

El japonisme

El japonisme fou un corrent cultural que a principis del segle XX va tenir un important ressò a la Catalunya modernista de l’època, coincidint amb un intens moviment de reafirmació cultural al Japó que va anar molt més enllà del país nipó. Fruit d’aquest moviment, la literatura artística japonesa va viure una gran difusió en els cercles culturals més avançats de l’època i molts col·leccionistes van adquirir peces originals realitzades al Japó.

El president del Centre de Lectura, Xavier Filella, ha explicat que aquest cicle és una oportunitat per donar a conèixer el fons de japonisme i va valorar el fet que la programació impliqui la participació de diferents actors culturals de Reus que durant uns mesos tindran com a punt de trobada el Centre de Lectura. A més, ha recordat que aquesta col·lecció de japonisme del Centre de Lectura fou donada a l’entitat per l’empresari Josep Ribes Daura.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha agrait al Centre de Lectura i a Rebeca Pujals la iniciativa d’organitzar aquest cicle i va destacar que aquest projecte reunia els requisits per convertir-se en una de les activitats més destacades de la Capital de la Cultura Catalana 2017. Entre altres característiques, Caelles ha subratllat la transversalitat de l’esdeveniment i la capacitat d’anar més enllà de la ciutat a l’hora d’implicar públic i agents culturals en la seva realització.

Temas

  • REUS

Lea También