Reus: la mosca blanca, eliminada de les ponsèties amb àcars

Els alumnes de l’Institut d’Horticultura i Jardineria apliquen un tractament innovador per eliminar les afectacions en la planta

03 noviembre 2018 12:43 | Actualizado a 07 noviembre 2018 10:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Institut  d’Horticultura i Jardineria de Reus ha començat un tractament experimental per eliminar la mosca blanca de les ponsèties. Els alumnes d’aquest centre educatiu apliquen àcars sobre aquestes tradicionals plantes ornamentals de Nadal, i que ataquen els ous que la mosca blanca deixa a la part del revers de les fulles de la planta.

Els àcars són uns animals diminuts i per poder-los aplicar a la planta, arriben guardats en un sobre en el qual en caben uns dos-cents i on es mantenen vius fins que s’espolsen sobre les plantes. Els estudiants del centre expliquen que cada sobre pot utilitzar-se per tractar unes 20 o 25 plantes. La mosca blanca s’alimenta de la fulla de la ponsètia i es reprodueix molt ràpidament i, tot i que no arriba a matar la planta, sí que causa molèsties a la gent, que el que vol és una planta ornamental que necessiti poques atencions.

L’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus fa temps que cultiva aquestes plantes típiques de l’època de Nadal. Ho fa en un gran hivernacle que disposa el centre, on se’n guarden milers. Les plantes es comencen a cultivar durant el mes d’agost i es cuiden durant els següents mesos fins al desembre.

Els alumnes s’encarreguen de cultivar fins a tres espècies diferents de ponsèties perquè el mes de desembre hagin tingut temps d’agafar el seu color vermellós. Per aconseguir-ho, les plantes necessiten fins a 11 hores de llum, encara que segons l’espècie poden tardar més o menys, de la mateixa manera com algunes aguanten vermelles durant més temps que unes altres. Un cop les plantes estan a punt, són els mateixos alumnes del centre qui les distribueix per a la seva posterior venda.

El cultiu de les ponsèties és molt concret i la seva temporada és curta, ja que la majoria de plantes es venen durant l’època de Nadal. No obstant, s’espera que aquest tractament sigui efectiu per aquesta planta ornamental, per tal d’evitar aplicar-hi productes químics i evitant també, que, finalment, la planta s’acabi malmetent.

Els alumnes de l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus van poder ensenyar l’experiment que estan portant a terme a la consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, en la visita institucional que aquesta va realitzar el passat dilluns. La titular de la conselleria va estar acompanyada del director del centre, Raimon Martí, que li va ensenyar totes les instal·lacions.

Les instal·lacions del centre, que està ubicat a l’avinguda de Bellissens, ocupen 2.500 metres quadrats, disposa de dues hectàrees de terreny destinades a la producció d’arbres i arbusts i dues hectàrees més de jardí. A més, també hi ha 5.000 metres quadrats d’hivernacles automatitzats i un magatzem amb cambra frigorífica per a flors i plantes i un taller amb maquinària de jardineria i viverisme.

Els alumnes hi poden estudiar diferents graus, com els de paisatgisme i medi rural, gestió forestal i del medi natural, jardineria i floristeria, prevenció de riscos professionals o producció agroecològica, i poden accedir a graus superiors.

Comentarios
Multimedia Diari