Reus manté sota control la plaga d’estornells

La instal·lació d’altaveus que emeten sons per foragitar les aus i les accions de falconeria de l’any passat han donat bons resultats

03 marzo 2019 15:06 | Actualizado a 04 marzo 2019 20:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les tasques preventives per controlar la població d’estornells a Reus, està donant els seus resultats. La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament confirma que, de moment no hi ha una afectació preocupant de les molèsties que comporten a la ciutadania aquestes aus. 

Les dues zones de la ciutat on més es concentra la població d’estornells són la plaça de la Llibertat i el tram final dels passejos, tocant a la plaça de la Pastoreta. I, les conseqüències són evidents: les defecacions que produeixen aquestes aus embruten les zones de vianants i també els cotxes que estan aparcats sota els arbres.  

L’any 2015, la regidoria de Medi Ambient va iniciar una sèrie d’accions que havien de servir per  combatre les molèsties de la sobre població d’estornells i, també de pardals. Des de llavors, l’Ajuntament fa servir un sistema de control d’ocells amb aparells sonors dissuasius que imiten el so d’aus depredadores. Per això, és habitual que durant les tardes, la ciutadania senti com s’activen els altaveus que s’han col·locat estratègicament. 

A més, quan els sons gravats no són suficients, les accions preventives també es reforcen amb serveis de falconeria. 

No obstant això, des de l’Ajuntament, aquest any no s’ha cregut necessari arribar a aquesta situació perquè les accions que es van dur a terme entre els mesos d’octubre i novembre de l’any passat van ser suficients per espantar les aus i evitar que hi hagi una sobrepoblació. 

L’ús d’aparells sonors per foragitar els estornells i també els pardals, se suma a altres mesures que l’Ajuntament de Reus utilitza de manera habitual i recurrent per controlar la població d’ocells, com per exemple la col·locació de xarxes als brolladors d’aigua que funcionen com abeuradors, el tancament de cases velles o abandonades on poden habitar les aus, o la instal·lació de gàbies, entre altres. 

De fet, l’Ajuntament disposa d’un Servei de control i prevenció de la població d’aus salvatges urbanes, que té per objectiu el control de la població de coloms, però també d’estornells, tudons, tórtores, garses o cotorres, entre altres. Aquest servei es desenvolupa aplicant coneixements tècnics i tècniques per millorar la salubritat dels espais públics i evitar les molèsties que la presència d’aquestes aus pot ocasionar al conjunt de la ciutadania.

Coloms
A Reus, una de les problemàtiques més evidents entorn de les aus salvatges urbanes és la sobre població de coloms. L’empresa que s’ocupa del servei analitza la població de coloms i realitza les pertinents actuacions de control, captura i eliminació de les aus  mitjançant l’execució de diferents mètodes, com la col·locació de gàbies fixes i mòbils, captures amb xarxes o tractament farmacològic per reduir l’índex reproductiu de les aus. 

Es calcula que, a la ciutat de Reus hi ha uns 40.000 coloms, que es distribueixen, sobretot, al barri del Carme i a la zona dels passejos. El 2017 es van capturar més de 6.000 d’aquestes aus mitjançant les diferents accions que es porten a terme.

Comentarios
Multimedia Diari