Reus reparteix la Flama del Canigó entre una seixantena de municipis

Per primer cop, el Patronat Sardanista i Òmnium Cultural han lliurat la flama a l’Ajuntament de Reus. Una vintena de nens l'han portat des de la Plaça d’Evarist Fàbregas a la Plaça de la Llibertat, on s'encén la foguera al vespre

23 junio 2018 18:50 | Actualizado a 23 junio 2018 18:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Flama del Canigó ha arribat al voltant de les 14.00 h a Reus. Després d’oferir un homenatge a la Senyera al Santuari de Misericòrdia, la flama s'ha traslladat a la Plaça d’Evarist Fàbregas, a tocar del Centre Comercial del Pallol. 

Allà, Emili Argilaga, president d’Òmnium Cultural Baix Camp, ha lleigt un manifest escrit per Jordi Cuixart, qui fou president de l’entitat a nivell nacional, i actualment a la presó pels fets del 20 de setembre. 

Després de la lectura del manifest, Argilaga ha lliurat a l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, una làmpada amb la Flama del Canigó perquè la guardessin a l’Ajuntament. «És tradició que es lliuri la flama a totes les institucions del país. Aquest matí s’ha lliurat al President del Parlament, i nosaltres avui l’hem volgut lliurar, per primer cop, a l’Ajuntament de Reus». Assegura Argilaga que «els polítics són els que han de prendre el relleu a la societat a l’hora de defensar els interessos de país, la llengua i la cultura catalanes». 

Segons explica Argilaga, «la flama representa la unitat dels països catalans. Però enguany és l’escalf que necessiten els polítics empresonats i la llum que ens ha de dur a la llibertat». 

Els nens i nenes porten la flama
Per tal de fer un acte més festiu i amb la participació de la ciutadania, enguany la Flama del Canigó s'ha portat pels carrers del centre de la ciutat, amb un reguitzell de xiquets i xiquetes que s'han tornat per pujar-la fins la Plaça de la Llibertat.

Acompanyats d’una banda de música, els nens i nenes han pujat per la Plaça del Mercadal, el Carrer Monterols i el Carrer Llovera. 
Un cop a la Plaça de la Llibertat, com és tradició, s'ha encés el peveter on tots els municipis de les contrades venen a recollir la Flama del Canigó. 

Quan faltaven pocs minuts per les 21.00 h, amb la mateixa flama, s'ha encès la foguera de Sant Joan. De fet, tècnicament, el foc que es recull serveix per encendre les fogueres de tots els municipis. 

«Durant molts anys, la gent d’Ulldecona, baixava a Reus a peu a buscar la Flama», explica el Francesc, membre del Patronat Sardanista de Reus. «Enguany ja no han pogut baixar a peu perquè la gent es fa gran», explica. Segons diu, el poble de Bellmunt del Priorat ha estat el que ha recollit la Flama del Canigó per bona part de la comarca prioratina. 

Entre d’altres, també han recollit la flama, a la Plaça de la Llibertat, Cambrils o Mont-roig del Camp. En total, una seixantena de poblacions. 
És la 47ena edició d’un acte festiu, que dóna el tret de sortida a les revetlles de Sant Joan, i que a Reus també serveix de vigília per l’arrancada oficial de la Festa Major de Sant Pere, que comença demà amb el Pregó, a càrrec de Xavier Graset. 

Coincidint amb la Diada dels Països Catalans, el Gegant Carrasclet de Reus ha fet una cercavila pels carrers del centre de la ciutat. 

Comentarios
Multimedia Diari