Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Reus treballa per adaptar la Festa Major als discapacitats

L’Ajuntament ultima un pla per promoure una festa més inclusiva i animar les persones amb mobilitat reduïda a participar-hi activament

F.G

Whatsapp
El compte enrere per l’arribada de les festes de Sant Pere ja ha començat. FOTO: Pere Ferré

El compte enrere per l’arribada de les festes de Sant Pere ja ha començat. FOTO: Pere Ferré

La Festa Major de Sant Pere ja comença a batejar amb força. Quan falta aproximadament un mes per la seva celebració, l’Ajuntament està ultimant tots els detalls.

I enguany, un d’ells consisteix en millorar l’accés i la participació de les persones discapacitades. Les regidories de Benestar Social i Cultura, amb l’ajuda de Robert Castells, un tècnic expert en la matèria, treballen en un pla per fer la festa més inclusiva.

«L’objectiu principal és promoure que tothom pugui accedir a la cultura que es fa a Reus mitjançant les adaptacions necessàries a partir del treball amb les entitats de persones amb diversitat funcional de la ciutat».

Així s’expressava ahir la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, mentre que el Rorbert Castells apuntava que «la cultura fomenta la cohesió social».

En aquests moments, s’està ultimant el pla per concretar un conjunt d’accions directes que s’iniciaran per Sant Pere i que també tindrien continuïtat per les festes de Misericòrdia. La línia de treball està definida per tres grans eixos d’accions sobre els quals se sustenta el projecte.

En primer lloc hi ha la inclusió física, que inclou les mesures pensades en adaptar espais i eliminar barreres arquitectòniques. En aquest sentit s’estudia oferir lavabos adaptats en totes aquelles zones on se situïn lavabos mòbils; oferir durant els actes zones reservades per a persones amb mobilitat reduïda o referencia els espais d’aparcament.

Després està la inclusió des d’una vessant comunicativa, que inclou elements qualitatius i quantitatius d’informació o senyalització per oferir igualtat d’oportunitats.

Les propostes que s’estan treballant són: ampliar l’espai que ocupa a la pantalla la interpretació amb Llengua de Signes Catalana a la retransmissió del pregó i millorar les indicacions del programa de festes amb una iconografia concreta. També es planteja afegir una guia de l’accessibilitat al programa festiu on quedin recollides totes aquestes mesures.

Informar les entitats

Per acabar, també es pretén incloure elements com la programació d’actes inclusius, una comunicació que inclogui la participació i la diversitat, la transmissió dels valors humans i pedagògics de la cultura i la visió i planificació des de l’accessibilitat universal. 

En aquest sentit es vol fer arribar tota aquesta informació a les entitats que participen de la Festa Major i formar als professionals que s’encarreguen de la gestió de diversos espais durant els dies de festa. També es vol millorar les accions que ja es porten a terme en els darrers anys.

En aquest àmbit, es treballa a mitjà/llarg termini, ja que totes les mesures anteriors que es puguin aplicar en cada acte cultural suposaran una millora en aquest aspecte.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, va apuntar que ja existeixen experiències d’accions conjuntes com, per exemple, el projecte Apropa Cultura, que posa a l’abast de la ciutadania més vulnerable amb diferents esdeveniments culturals que tenen lloc a la ciutat.

Temas

  • Reus
  • festa major
  • discapacitados

Comentarios

Lea También